Gemeente Tytsjerksteradiel


Earnewâld

erepenning ijsclub 'Lyts Bigjin' Earnewâld

Bij Koninklijk Besluit is aan IJsclub 'Lyts Bigjin' uit Earnewâld de Koninklijke Erepenning toegekend. Loco-burgemeester B.R. Bakker van Tytsjerksteradiel reikte op 11 januari het versiersel uit aan het bestuur van de ijsclub. Dat gebeurde bij de viering van het 100-jarig bestaan van de ijsclub in Zalencentrum Jan Wester in Earnewâld.

Het waterrijke gebied rondom het dorp Earnewâld, ontstaan door verveningen, is van oudsher hét schaatsmekka, zowel in onze gemeente als regionaal en provinciaal. IJsclub 'Lyts Bigjin' onderscheidt zich van andere ijsverenigingen door de onafgebroken inzet van het bestuur en veel vrijwilligers uit het dorp. De 'Princenhoftocht', de Marathon van Earnewâld, de vele lange- en kortebaanwedstrijden en toertochten zijn alom bekend en gewaardeerd. Het organiseren van arreslee- en priksleewedstrijden ontbreken niet op het programma van de ijsclub. Hetzelfde geldt voor de oude Friese sport 'piksjitten'. Het is met name de inzet van het bestuur van 'Lyts Bigjin' en de vrijwilligers die de uitstraling van de bevroren wateren rondom Earnewâld naam en faam geven.

De Koninklijke Erepenning is een ereteken voor verenigingen of instellingen van filantropische, wetenschappelijke, sportieve, culturele of maatschappelijke aard, die zich op hun gebied verdienstelijk hebben gemaakt.