Gemeente Laarbeek


Laarbeek, waterpoort van De Peel

LAARBEEK Op 9 januari heeft de commissie ruimtelijke zaken van de gemeente Laarbeek unaniem ingestemd met de door het college voorgestelde positionering voor Laarbeek: Laarbeek, waterpoort van De Peel.

De commissieleden waren lovend over het plan en prezen het ambitieniveau dat het college met het visiedocument nastreeft. Naast enkele kritische vragen borrelden bij de commissieleden vooral ook verschillende ideeën op voor de verdere invulling van de positionering. Vooruitlopend op de bespreking in de commissie heeft de gemeente het plan reeds voorgelegd aan een aantal partijen. Dit om het draagvlak voor deze belangrijke strategische keuze te peilen. De provincie was bijzonder positief over het plan. Zij heeft een aantal mogelijkheden meegegeven voor de uitwerking van een programma en een aantal adviezen gegeven voor onderdelen waarop bijgestuurd moet worden.

De positionering moet zichtbaar, tastbaar en beleefbaar worden

Ook de Laarbeekse Toeristische Adviesraad (LTA), de Klankbordgroep Buitengebied, het Brabants Bureau voor Toerisme en het Planteam Watermaand zijn enthousiast over het plan. Verantwoordelijk wethouder Sjef Knoop van Ruimtelijke Ordening was verheugd over het enthousiasme waarmee het plan is ontvangen: Het is geweldig om te mogen constateren dat we als gemeente de handen ineenslaan en met zn allen voor Laarbeek aan de slag gaan, stelt hij. Dit komt iedereen ten goede: burgers, bezoekers èn bedrijven. Met het positioneringsplan kunnen we de boer op. Er is werk aan de winkel. Het nu gepresenteerde stuk is een visiedocument. Uitgaande van onze kernwaarden, die onlosmakelijk met het water verbonden zijn, willen we de komende jaren onze ambities verder invullen en de positionering zichtbaar, tastbaar en beleefbaar maken. Zowel voor bezoekers als voor inwoners van Laarbeek.

Prominente watergemeente

De gemeente wil met de positionering als prominente watergemeente niet alleen de ontwikkeling van de toeristisch-recreatieve sector in Laarbeek stimuleren, maar wil zich integraal ontwikkelen op het gebied van kunst, cultuur, sport, economie, ruimtelijke ontwikkeling, maatschappelijke ontwikkeling, toerisme en recreatie en uiteraard natuur en landschap. Laarbeek ligt op de kruising van de Zuid-Willemsvaart en het Wilhelminakanaal en beschikt over verschillende beken, lopen, vennen, poelen, broekgebieden en andere watergerelateerde objecten, zoals kasteel Eyckenlust en kasteel Croy. Daarnaast is Laarbeek residentie voor Bavaria, dat het Laarbeeks water waarmee zij haar bier brouwt bottelt en op de markt heeft gebracht als Waater. Ook het RWZI, Brabant Water en Aquados zijn in Laarbeek gevestigd. De passantenhaven voor de toervaart in Aarle-Rixtel is een succes en ligt ook na uitbreiding een groot deel van het vaarseizoen goed vol.

Verborgen pareltjes

Burgemeester Hans Gilissen: Laarbeek staat bol van de verborgen pareltjes, die net als echte parels onlosmakelijk verbonden zijn met al het water in onze gemeente. Daar zijn we trots op en daar gaan we iets mee doen. Laarbeek gaat haar identiteit verder ontwikkelen en krijgt meer dan ooit een eigen gezicht. We willen een thuishaven bieden aan burgers en bedrijven die iets met water hebben en gastheer zijn voor iedere bezoeker die Brabant als waterprovincie wil leren kennen. Burgemeester Gilissen doelt hiermee ook op het thema water als speerpunt van beleid van het Brabants Bureau voor Toerisme. Op 25 januari aanstaande vindt hierover een miniconferentie plaats in de Couwenbergh in Aarle-Rixtel, waarbij ook EU-parlementariër Toine Manders spreker zal zijn.

Op 31 januari aanstaande gaat het positioneringsplan Laarbeek, waterpoort van De Peel als hamerstuk naar de gemeenteraad.

klik hier om door te gaan naar Gemeentenieuws