AutoRai

Maserati klaar voor de toekomst met een nog rijker aanbod

(1/14/2008)
Zowel wat productie als verkopen betreft spreken de cijfers van Maserati over 2007 voor zichzelf: een productierecord werd in oktober gerealiseerd toen 850 autoâs de fabriek in Modena verlieten - en dat is net zoveel als de jaarproductie van een paar jaar geleden - terwijl in december het recordaantal van 1.000 registraties werd genoteerd.

In 2007 werden 7.353 autoâs aan klanten afgeleverd, 33,3% meer dan het voorgaande jaar via het netwerk van 272 dealers in 59 landen op vijf continenten. De Amerikaanse markt was de grootste met 2.600 afgeleverde autoâs in 2007, 20,5% meer dan het jaar ervoor, gevolgd door Italië met 714 autoâs, een verkooptoename van 40% vergeleken met
2006. Op de derde plaats eindigde Groot Brittannië (611), op de hielen gevolgd door Duitsland en Japan. Daarachter kwamen Zwitserland, Frankrijk, China (achtste plaats), de Verenigde Arabische Emiraten en Australië.


2007 was ook een uiterst positief jaar op financieel gebied. In afwachting van de bekend-making van de officiële cijfers door de FIAT Group, die eind deze maand worden verwacht, kijkt Maserati terug op uitstekende resultaten in het derde kwartaal 2007, toen het merk met de drietand een omzet van ⬠141 miljoen realiseerde, 33% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De totale revenuen gedurende de eerste negen maanden bedroegen ⬠485 miljoen, een toename van 29,3%, met een winst van ⬠6 miljoen - precies het tegenovergestelde van de voorgaande twaalf maanden, toen een verlies van ⬠6 miljoen werd genoteerd. De vergelijking, gemeten over de periode van januari tot september, is nog duidelijker: ⬠6 miljoen winst in 2007 en ⬠32 miljoen verlies in 2006.

Deze commerciële en financiële successen zijn voornamelijk te danken aan de Quattroporte, die vorig jaar vanaf de Detroit Motor Show ook leverbaar werd met de automatische transmissie naast de DuoSelect. Sinds de introductie werden er van de Quattroporte gelauwerd met 40 internationale onderscheidingen, ongeveer 15.000 eenheden verkocht.

Van alle Quattroportes die in 2007 werden afgeleverd, was 74% voorzien van de automatische versnellingsbak in de diverse uitvoeringen: Executive GT, Sport GT en Sport GT S. Deze laatste uitvoering werd afgelopen jaar tijdens de Frankfurt Motor Show gelanceerd en is uitsluitend met de automatische transmissie leverbaar.

Een studie van de marktcijfers in de acht belangrijkste markten (Italië, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, de USA, Japan en Australië) gedurende de periode januari - september 2007 leert dat de Quattroporte gemiddeld de op drie na meest geliefde auto is in zijn klasse, en in de vijf Europese landen zelfs de op één na meest populaire. In Italië en Frankrijk staat de Quattroporte zelfs aan de top in zijn segment, en in Zwitserland en Australië tweede.

QUATTROPORTE âCOLLEZIONE CENTOâ

Om 2008 met een noviteit te beginnen, heeft Maserati een super-de-luxe uitvoering van haar vlaggenschip naar Detroit verscheept: de Quattroporte âCollezione Centoâ, waarvan er slechts honderd geproduceerd worden. Comfort, technologie en luxe komen in één model samen dat voor de gelegenheid is getooid in een verfijnde Italiaanse outfit â in de fonkelnieuwe ivoren kleurstelling die de glooiende lijnen van de Quattroporte benadrukt. Aan de buitenkant vallen de 20â gepolijste wielen op die de uitstraling van elegantie en perfectie versterken. De verchroomde honingraat grille aan de voorzijde en ventilatie-openingen opzij dragen eveneens bij aan de uitstraling van exclusiviteit.

Het interieur is al even spectaculair. Alles ademt luxe, van de Poltrona Frau lederen stoelen in de kleur âCuoioâ met diamantvormig stiksel en overeenkomstige knoppen tot het gepolijste Wengé hout op het stuur, de middenconsole en de asbak. De parelmoeren inlegstukken zijn een lust voor het oog en geven extra glans aan de naam van de auto en de drietand op de versnellingspookknop. Het interieurconcept werd afgelopen jaar tijdens de IAA in Frankfurt exclusief gepresenteerd aan Maserati-klanten. De âCollezione Centoâ is het resultaten van hun feedback en commentaren.

Technologie is nog een onderdeel waarop de Collezione Cento hoog scoort. Achterin baden de inzittenden van de nieuwe Quattroporte-uitvoering in multimediaweelde dankzij het Maserati Multimedia Entertainment systeem. De techniek is gehuisvest in de middenarmsteun achterin, waarin zich een AUX-IN-aansluiting, een iPod docking station, een SIM-kaart gleuf en een USB-poort bevinden zodat de inzittenden fotoâs of videoâs kunnen bekijken of MP3/WMA-bestanden af kunnen spelen. Daarvoor kunnen ze gebruik-maken van het audiosysteem in de auto of de special Bluetooth headsets.

De armsteun is tevens voorzien van een ingebouwd en inklapbaar toetsenbord om te kunnen internetten of e-mailen. En omdat beeld ook belangrijk is, zijn er in de hoofd-steunen van de voorstoelen twee echte eyecatchers gemonteerd: twee 1.04â touch screens die zijn gekoppeld aan een CD/DVD-speler die is ingebouwd in de tunnelconsole achterin.

De 100 gelukkige bezitters zijn gegarandeerd van luxe en exclusiviteit dankzij een genummerde plaat op het dashboard.

De Quattroporte Collezione Cento is uitgerust met een 4.244 cc krachtbron (400 pk) die is gekoppeld aan een hydraulische, automatische zesversnellingsbak die borg staat voor dezelfde prestaties als de Quattroporte Automatic-reeks.

De nieuwste uitvoering van de Quattroporte komt zowel in de USA als in Europa op de markt.

QUATTROPORTE GT S, EEN VLAGGENSCHIP MET EEN âATTITUDEâ

De Quattroporte Sport GT S verdient een aparte vermelding. Hij is de ultieme expressie van sportiviteit van Maseratiâs vlaggenschip en beleefde vorig jaar herfst een succesvol debuut in Frankfurt.

De Sport GT S is een auto voor diegenen die de spanning en sensatie van het circuit in een luxueuze sedan zoeken. Het model, dat is voorzien van een zestraps automaat, onderscheidt zich dankzij zijn opvallend dynamische wegligging en compromisloze handling. Onderhuids beschikt deze auto uit Modena over drie echte juweeltjes: de speciale schokdempers, de nieuwe, lagere en stijvere wielophanging en het innovatieve remsysteem met als basis de dubbele, gegoten remschijven die in samenwerking met Brembo zijn ontwikkeld en in de Quattroporte Sport GT S voor de eerste maal in de auto-industrie worden toegepast.

De auto heeft tevens een meer agressieve uitstraling gekregen, waarbij zwart de overheersende kleur is. Zo heeft de Sport GT S standaard een zwartverchroomde honing-raatgrille, zwarte dubbele uitlaatpijpen, in carrosseriekleur gespoten portiergrepen en zevenspaaks 20 inch velgen in de nieuwe kleur Dark Chrome. Het interieur is al even opvallend: carbonaccenten met een nieuw geweven aluminium ontwerp, nieuw ontworpen voorstoelen voor nog meer comfort en een grotere stabiliteit voor de borstkas en benen tijdens sportieve uitspattingen, en het vertrouwde Poltrona Frau leder in combinatie met Alcantara.

GRANTURISMO, EEN GROOT SUCCES

Het succes van de Maserati GranTurismo is inmiddels overduidelijk. De high performance sportwagen van het Huis met de Drietand blijft de internationale markt verbazen en boeien. Zijn wereldpremière in Genève, negen maanden geleden, werd gevolgd door introducties in alle
59 landen binnen het Maserati-netwerk. Het introductieprogramma werd eind 2007 afgerond met de lancering van de rechtsgestuurde versie. Aan het einde van het jaar waren niet minder dan 1.326 nieuwe GranTurismoâs uitgeleverd aan klanten, met in totaal 2.333 verkochte autoâs.

De redenen voor het succes zijn voor iedereen duidelijk: de exclusieve, prachtige lijnen uit de pen van Pininfarina verbergen een sportieve, agressieve auto met geweldige prestaties die geschikt is voor dagelijks gebruik dankzij zijn excellente handlingcapaciteiten. Optimaal comfort is gewaarborgd dankzij de uitstekende kwaliteit van de gebruikte materialen, aandacht voor detail en een ruimtelijk interieur. Achterin is comfortabel plaats voor twee volwassen, ook voor lange reizen.

Het motorcompartiment huisvest een 4.2 V8 krachtbron (405 pk bij 7.100 tpm) met een topsnelheid van 285 km/u. Dankzij een acceleratie van 0-100 km/u in 5,2 seconden behoren rijplezier en aansprekende prestaties tot de standaarduitrusting.

Slechts enkele maanden na zijn introductie heeft de GranTurismo al vier internationale onderscheidingen in de wacht gesleept, waarvan twee in de Verenigde Staten.

Het succes van de Maserati GranTurismo begon 60 jaar geleden, toen de fabrikant uit Modena 58 exemplaren van de door Pininfarina ontworpen A6 Gran Turismo produceerde. Tien jaar later was het de beurt aan de eerste standaard GranTurismo, de 3500 GT, een auto die een keerpunt betekende voor de onderneming, die de nadruk op racewagens verlegde naar productieversies voor de openbare weg. Dat resulteerde in 1983 exemplaren van de 3500 GT in zeven jaar tijd. Die jaren mogen dan lang vervlogen zijn, maar ze zijn met de 2007-versie van de GranTurismo weer helemaal tot leven gekomen.

ECO-VERANTWOORD

Milieuvraagstukken en brandstof- en emissiebeperkingen zijn belangrijke onderwerpen op de agenda van Maserati. Met behoud van de Drietand-traditie, ofwel autoâs die garant staan voor hoge prestaties om het karakter en de beleving van Maserati-modellen tot uiting te brengen, zoekt de onderneming tegelijkertijd naar manieren om de brandstof-consumptie te beperken en besteedt het merk meer en meer aandacht aan milieu-vraagstukken. De ontwerpen van de huidige modellen hebben al tot belangrijke brandstof-besparingen geleid, met een vermindering van 9% (buitenweg) voor de Quattroporte Automatic en de Quattroporte Sport GT S, en nog eens 3% voor de zojuist geïntroduceerde GranTurismo.

MASERATI IN NOORD AMERIKA


2007 betekende een belangrijk jaar voor Maserati in de Verenigde Staten en Canada. Dankzij de succesvolle introducties van de GranTurismo en Quattroporte Automatic heeft Maserati nu niet alleen producten die concurrerend en geloofwaardig zijn, maar bovendien toonaangevend op het gebied van design, prestaties en aantrekkingskracht.

In Noord Amerika heeft Maserati een prestatieniveau bereikt zoals nooit tevoren. Gedurende de afgelopen drie jaar stegen de Maserati-verkopen met 26%. De veel-bejubelde Quattroporte bleef ook in
2007 verkooprecords noteren. De elegante vierdeurs sedan steeg met 56% in een segment dat grotendeels terugliep. De nieuwe Maserati GranTurismo mikt eveneens op dit prijssegment. Volgens de eerste indicaties gaat ook de GranTurismo in Amerika een groot succes worden.

Maserati North America breidde haar activiteiten in 2007 verder uit met de opening van diverse nieuwe verkooppunten. In Noord Amerika heeft het merk nu 54 distributeurs, een toename van 18% ten opzichte van drie jaar geleden. 2008 wordt ook voor het distributie-netwerk van Maserati een jaar dat in het teken staat van verdere groei, als gevolg van een voortgezette strategie om in rijke markten voorzichtig maar gestaag te blijven groeien. Maserati North America is er trots op de bestverkopende distributeur wereldwijd in haar gelederen te hebben: The Collection in Coral Gables, Florida. De westkust is wat verkopen betreft de belangrijkste regio in Noord Amerika, gevolgd door het zuidoosten en de New York Tri-State regio.

MASERATI FINANCIAL SERVICES

In 2007 realiseerde Maserati North America tevens een belangrijk zakelijk project met de oprichting van een financieringstak, Maserati Financial Services. MFS werd opgezet door CNH Capital, de financieringsonderneming van CNH Global N.V. (NYSE:CNH), een bedrijf dat bestuurd wordt door het moederbedrijf Fiat SpA (FIA.MI; NYSE:FIA) en een fabrikant van agrarische toepassingen en bouwmaterieel.

Maserati Financial Services levert concurrerende financieringen voor alle Maserati-modellen en een reeks financiële voorzieningen om de positie van Maserati in Noord Amerika nog verder te verstevigen.

Maserati Financial Services opereert als een stand-alone divisie van CNH Capital en beschikt over een groot aantal specialisten dat tracht zo goed mogelijk te assisteren bij de koopbehoeften van consumenten.