AutoRai

Europese première in Brussel van Kia KND-4 concept

(1/14/2008)
Op de eerste dag van de International Motor Show in Brussel beleeft de opwindende Kia KND-4 conceptauto zijn Europese debuut. De nieuwe SUV conceptauto straalt kracht en dynamiek uit en heeft een individualistisch karakter. De KND-4 bevestigt de leidende rol die Kia speelt in het segment van 4x4 autoâs.

Hoewel de KND-4 duidelijk een studiemodel is, geeft de bijna 4,5 meter lange driedeurs SUV in de kleur Luminous Green een duidelijk beeld hoe de toekomstige compacte SUV-modellen van Kia er uit gaan zien. De KND-4, die vorig jaar in Korea werd onthuld, is de eerste Kia die wederom duidelijk demonstreert dat de onderneming een grote passie heeft voor âDesignologyâ (Design & Technology). Deze ontwerpfilosofie staat voor het ontwikkelen van autoâs die qua stijl en technologie zeer geavanceerd zijn.

âDe KND-4 is een opwindende auto die laat zien dat de vormgeving en de geavanceerde technologieën van Kia in toenemende mate bepalend zijn voor toekomstige Kia-modellen. Die zullen dan ook zeker een steeds groter wordende aanwezigheid op de weg voor zich opeisen,â aldus de heer Jean-Charles Lievens, Senior Vice President van Kia Motors Europe. âKenmerken van deze concept-SUV zullen in de toekomst terug te vinden zijn in de nieuwe generatie van onze compacte 4x4 modellen.â

De vormgeving van de KND-4 is ontworpen om te appelleren aan consumenten die waarde hechten aan vrijheid en een actieve levensstijl. Deze conceptauto doet de traditionele grenzen vervagen tussen stads- en terreinautoâs en is in iedere omgeving op zijn plaats. De slanke, afgeronde neus is voorzien van LED koplampen en de uitgebouwde wielkasten bieden plaats aan grote 20-inch lichtaluminium wielen met 245/50 R20 laagprofielbanden.

De geprononceerde flanklijn, het profiel van de lichtunits en de gebogen C-stijl verlenen de KND-4 een dynamische flair. De grote achterruit versterkt het ruime interieur en contrasteert stijlvol met de complexe vorm van de LED achterlichten. De afmetingen van de KND-4 (wielbasis â 2.630 mm, wielspoor â 1.860 mm, hoogte â 1.600 mm) en de korte overhangen zorgen samen met de grote bodemspeling voor uitstekende off-roadkwaliteiten.

âFuture-orientedâ high-tech interieur
Het interieur van de KND-4, dat op individuele zitplaatsen plek biedt aan vier personen, heeft een futuristische vormgeving. De vloer, het dashboard en de deur-panelen hebben een metallic lak die oplicht door een indirecte verlichting. Het effect is opzienbarend.

De bestuurder beschikt over de meest geavanceerde IT-technologie voor veel informatie binnen en buiten de auto. De middenconsole wordt gedomineerd door de nieuwste generatie van het AMOLED (Active-Matrix Organic Light Emitting Diode) beeldscherm dat een ultradun, zeer breed display heeft met een grote zichthoek. Ook het contrast is van hoge kwaliteit voor een goede zichtbaarheid.

De bestuurder van de KND-4 bedient een aantal functies middels multifunctionele knoppen op het stuurwiel. Verder kan hij vertrouwen op Bluetooth- en Blu-ray- (HD optische schijf) technologieën plus een ingebouwde harde schijf voor de audiospeler. Blu-ray kan tienmaal zoveel informatie opslaan als een normale DVD.

De KND-4 wordt aangedreven door een 2.2-liter viercilinder VGT dieselmotor die via de nieuwste versie van Kiaâs Active Torque Transfer (ATT) systeem alle vier de wielen aandrijft. Op zeer gladde ondergrond wordt de aandrijfkracht naar het wiel of de wielen met de meeste grip geleidt.

Het nieuwste SUV-concept van Kia is ontworpen in het toonaangevende Kia Namyang Design Centre in Korea, dat ook de ânaamgeverâ is voor de auto.