College van Beroep voor het bedrijfsleven

rechtspraak

Besluit NZa inzake weigering vergoeding kosten arbeidsvoorwaarden ambulancediensten vernietigd

`s- Gravenhage, 14 januari 2008

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft bij uitspraak van heden het beroep van zestien publieke ambulancediensten tegen een besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gegrond verklaard.

De ambulancediensten hadden bezwaar gemaakt bij NZa tegen het niet - via toekennen van een hoger tarief - vergoeden van kosten verband houdende met in 2005 voor het ambulancepersoneel overeengekomen arbeidsvoorwaarden. Het gaat daarbij om de kosten die gepaard gaan met de beëindiging van het functioneel leeftijdsontslag (flo) en de invoering van de levensloopregeling.
NZa heeft de bezwaren van de ambulancediensten ongegrond verklaard. Zij is van mening dat de extra kosten moeten worden betaald uit in het verleden ter beschikking gestelde gelden.

Het College volgt de NZa niet. Het College constateert dat het ministerie van VWS, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Wet ambulancezorg (Waz) en de daarin voorziene vorming van Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV's), vanaf 2002 gelden beschikbaar heeft gesteld ter dekking van de meerkosten van de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden van particuliere en publieke ambulancediensten. Die gelden dienden echter niet mede ter dekking van harmonisatie van pensioenregelingen. Vaststaat dat in het geheel geen rekening is gehouden met de inwerkingtreding van de Wet aanpassing fiscale behandeling VUT/prepensioen en introductie levensloopregeling (wet VPL) per 1 januari 2006, de kosten van de overgangsregeling met betrekking tot de afschaffing van flo en de kosten van nieuw arbeidsvoorwaardenbeleid in de vorm van een tweede loopbaan en levensloop. Het College stelt vast dat het gaat om niet vermijdbare kosten en acht voldoende vast komen te staan dat de ambulancediensten door de kostenontwikkelingen thans voor financiële problemen worden gesteld.

Het College heeft de beslissing van NZa vernietigd. Dit betekent dat NZa opnieuw op de bezwaren van de ambulancediensten moet beslissen met inachtneming van deze uitspraak.

LJ nummer: BC1812

LJ Nummer:

BC1812

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 14 januari 2008