Gemeente Wassenaar

Brandweer Wassenaar en brandweer Leidschendam-Voorburg herkennen zich niet in kritiek arbeidsinspectie inzake veiligheid brandweermensen

De Arbeidsinspectie heeft recent een rapport gepubliceerd waarin wordt vastgesteld dat brandweerkorpsen in het algemeen hun mensen niet voldoende beschermen tegen onveilig werk.

De Arbeidsinspectie constateert dat 9 van de 10 brandweerkorpsen de risicos van het brandweerwerk niet systematisch in beeld heeft gebracht en er onvoldoende beschermende maatregelen getroffen zijn bij bluswerk, hulpverlening, oefenen, werken op hoogte en duikwerkzaamheden. Daarnaast zouden er sedert eerdere controles van de Arbeidsinspectie in 2000, weinig verbeteringen te constateren zijn.

Brandweer Wassenaar en brandweer Leidschendam-Voorburg herkennen zich niet in de bevindingen van de Arbeidsinspectie. Naar aanleiding van de controles door de Arbeidsinspectie en de Arbodienst zijn er de afgelopen jaren diverse concrete maatregelen getroffen om het eigen personeel maximaal te beschermen tegen de gevaren van het brandweervak. Er is zowel een koude (voor het werk in de brandweerkazerne) als een warme (voor het werk buiten de kazerne en tijdens oefeningen) Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) opgesteld, waarin de gevaren van het brandweervak zijn geïnventariseerd. Naar aanleiding van deze RI&E s is het personeel uitgerust met de modernste beschermende kleding en uitrusting, is het personeel speciaal getraind en bewust gemaakt van alle gevaren bij hun dagelijkse werkzaamheden, wordt er bij het werken op hoogte met valbeveiliging gewerkt en is het onderhoud van de ademluchtapparatuur (voor bluswerkzaamheden en duiken) op een hoog en adequaat niveau georganiseerd.
Naar aanleiding van het duikongeval in Urk is de duikorganisatie van Leidschendam-Voorburg doorgelicht en is er een plan van aanpak opgesteld om de veiligheid bij het duiken te optimaliseren. Alle duikapparatuur is vroegtijdig vervangen en de duikinstructies zijn aangepast.
Bij realistische oefeningen wordt geoefend op NBBE gecertificeerde oefencentra waar veiligheidsfunctionarissen van het oefencentrum bij de oefeningen aanwezig zijn. Daarnaast worden de deelnemers aan deze realistische oefeningen vooraf over de noodprocedures gebrieft.

De gemeenten Wassenaar en Leidschendam-Voorburg hebben en nemen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het personeel en zullen ook in de toekomst het maximale blijven doen om de arbeidsomstandigheden voor het eigen personeel veilig te houden. Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl