Gemeente Den Haag

Datum: 14 januari 2008


Bouw parkeergarage naast Panorama Mesdag kan worden hervat

De bouw van de ondergrondse parkeergarage naast Panorama Mesdag mag doorgaan. Dit heeft de gemeente Den Haag vandaag vernomen van de voorzieningenrechter. Vorige week donderdag toetste de rechter de vergunningvoorwaarden en veiligheidseisen. Uit het besluit van de rechter blijkt dat de bouw van de parkeergarage binnen de gestelde veiligheidsnormen blijft.

Om schade aan het historische Panorama Mesdag te voorkomen heeft de gemeente Den Haag destijds de bouwvergunning voor de ondergrondse parkeergarage onder zeer strenge voorwaarden verleend. Onderdeel hiervan is dat de werkzaamheden continu zorgvuldig worden gemonitord op bewegingen in het gebouw. Deze strenge voorwaarden blijven tijdens het verdere bouwproces van kracht.

Daarnaast gaf de gemeente Den Haag begin december een onafhankelijk deskundige van de Technische Universiteit Delft opdracht om een second opinion uit te voeren. De second opinion moet antwoord geven op de vraag of de randvoorwaarden die de gemeente in de bouwvergunning heeft gesteld voldoende zijn om schade aan het monument Panorama Mesdag te voorkomen. De gemeente verwacht de resultaten van de second opinion begin februari. Indien nodig zullen aanvullende maatregelen worden genomen.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen: Geertje Janssen, tel. 070 - 353 5085