Natuurgras beter inzetbaar met dynamisch voeradvies 14 jan 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Een deel van het âgangbareâ ruwvoer vervangen door ânatuurgraskuilâ kan tot een hoger saldo melkopbrengst minus voerkosten leiden. Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR (ASG), waarbij natuurgras werd gevoerd op basis van het dynamisch voeradvies. Voorwaarden daarbij zijn dat de prijs van natuurgraskuil relatief laag moet zijn, dat het ander ruwvoer in voldoende mate verdringt én er geen of een beperkt negatief effect is op de melkproductie.

Uit eerder onderzoek bleek dat beheersgraskuil goed toepasbaar is in verschillende melkveerantsoenen (PraktijkRapport Rundvee 77). Dat was reden voor ASG om vervolgonderzoek met natuurgras uit te voeren. Vanaf voorjaar 2006 t/m voorjaar 2007 is op Praktijkcentrum (PRC) Zegveld natuurgraskuil in het rantsoen van melkkoeien opgenomen in combinatie met het dynamisch voeradvies. In de stalperiode 2006/07 is het project verbreed met rantsoenadviezen op een praktijkbedrijf met natuurgras in het bedrijfssysteem.
Het âdynamischâ (of âzelfsturendâ) voeradvies is door ASG ontwikkeld. Het systeem berekent de reactie van de individuele koe op het rantsoen door de melkgift te meten en rekening te houden met de variatie tussen individuele koeien in voerefficiëntie. Tweemaal per week is er een rantsoenadvies over de hoeveelheid natuurgraskuil en krachtvoer.

De resultaten op het saldo melkopbrengst minus voerkosten zijn:


* In de periode rond de overgang van de stal naar de weide 2006 steeg het saldo met 1,6 eurocent per koe per dag per kg ds natuurgraskuil. Dat was het gevolg van besparing op ruwvoerkosten door het gebruik van natuurgraskuil bij gelijkblijvende melkopbrengsten.

* Tijdens de weideperiode 2006 was er nauwelijks een toename van het saldo (0,3 eurocent per koe per dag per kg ds natuurgraskuil). De besparing op de ruwvoerkosten (1,7 eurocent per koe per dag per kg ds natuurgraskuil) viel bijna weg tegen de verminderde melkopbrengst (â1,4 eurocent per koe per dag per kg ds natuurgraskuil).

* In de stalperiode plus overgang 2006/07 leverde het gebruik van natuurgraskuil géén saldowinst op. De besparing op de ruwvoerkosten was gelijk aan de lagere melkopbrengst (beide 3,1 eurocent per koe per dag per kg ds natuurgraskuil).
* Tijdens de stalperiode 2006/07 op het praktijkbedrijf steeg het saldo met 3,1 eurocent per koe per dag per kg ds natuurgraskuil. Dat was het resultaat van het prijsverschil van 4,0 eurocent tussen natuurâ en gewone graskuil en een 0,9 eurocent lagere melkopbrengst.

Uit het onderzoek bleek dat een beperkt aandeel natuurgras in het rantsoen economisch voordelig kan zijn. Het saldo melkopbrengst minus voerkosten steeg met 0 tot 3 eurocent per koe per dag per kg ds natuurgraskuil. Het effect van natuurgras op het voersaldo kan voortdurend worden geëvalueerd door een zelfsturend voeradvies. Voor een bedrijf met 100 koeien dat gedurende 200 dagen 1 kg ds natuurgraskuil voert, kan het economische voordeel oplopen tot ⬠600,- per jaar bij een prijs van 6 eurocent per kg ds natuurgras. Het voordeel kan nog verder toenemen naarmate de prijs van natuurgraskuil daalt en/of de prijs van het basisruwvoer stijgt.

Het onderzoek is deels gefinancierd door het onderzoeksprogramma âMultifunctionele bedrijfssystemenâ van het Ministerie van LNV en deels door Productschap Zuivel.

Rapport 76 âVoeding van natuurgras aan melkvee met een zelfsturend voeradviesâ kunt u hier bekijken.

Contact
Herman van Schooten
Tel. 0320 - 293 438
herman.vanschooten@wur.nl