Marianne Thieme Dierenbeschermer van het Jaar

14/01/2008 16:30



Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren



Marianne Thieme Dierenbeschermer van het Jaar

Den Haag, 14 januari 2008 - De Dierenbescherming heeft maandag Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren benoemd tot Dierenbeschermer van het Jaar. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Dierenbescherming in het museum voor Communicatie in Den Haag prees directeur Frank Dales van de Dierenbescherming de rol die Thieme speelt als 'haas in de politieke (dierenwelzijns)marathon'. Thieme volgt SP-kamerlid Krista van Velzen op, die vorig jaar de eretitel van de Dierenbescherming kreeg.

Volgens de Dierenbescherming zorgt Marianne Thieme er met haar Partij voor de Dieren voor dat dierenwelzijn vrijwel dagelijks in de politiek aan de orde komt. 'De partij functioneert duidelijk als aanjager van het debat over dierenwelzijn, waardoor andere fracties niet kunnen achterblijven op dit onderwerp', aldus directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. Volgens zijn organisatie was dat goed te zien in de diverse partijprogramma's bij de laatste verkiezingen. 'Ook tijdens de behandeling van de laatste twee begrotingen van het ministerie van Landbouw zag je dat dierenwelzijn dankzij de Partij voor de Dieren een prominente plek kreeg. Dat was nog niet eerder vertoond', concludeert Dales.

De Dierenbescherming vermeldde maandag als reden voor de benoeming van Thieme ook het feit dat de Partij voor de Dieren met succes moties indiende die ondermeer oproepen om het zogenaamde 'Dierentuinbesluit' snel te evalueren, de 'verrijkte kooi' voor leghennen - die de over vier jaar verboden legbatterij zou moeten vervangen - te verbieden en de Algemene Inspectiedienst (AID) meer capaciteit voor controle en handhaving te geven.

Frank Dales van de Dierenbescherming ging bij de benoeming van Marianne Thieme verder in op de stortvloed aan kamervragen die haar partij het afgelopen jaar heeft gesteld. 'Hoewel dit haar niet altijd in dank is afgenomen door de minister of mede-kamerleden, geeft het wel aan dat er nog veel zaken zijn die om opheldering en aandacht vragen. Om die reden zou het prettig zijn als de minister de vragen van de Partij voor de Dieren serieuzer zou beantwoorden dan nu vaak het geval is'. Aan de andere kant benadrukte Dales wel, dat Thieme ervoor moet waken dat het stellen van Kamervragen een 'inflatoir instrument' wordt. 'We staan hier in een museum, waar je kunt zien dat er zenders en ontvangers zijn bij communicatie. We moeten er samen voor zorgen dat de ontvanger open blijft staan voor de boodschap'.

De volgende personen gingen Marianne Thieme voor als Dierenbeschermer van het Jaar: 2006 Krista van Velzen, 2005 Harm Evert Waalkens, 2004 David van Gennep, 2003 Henk Lommers, 2002 Koos van Zomeren, 2000 Loretta Schrijver, 1999 Doeke Eisma, 1998 Dick Stellingwerf, 1997 Marijke Vos, 1996 Willy Swildens, 1995 H. Maij-Weggen, 1994 Tom Pitstra en Bob van den Bos, 1992 Erica Terpstra, 1991 Ria Beckers, 1990 Marie Louise Tiesinga, 1989 Wim Keja, 1987 J.J. Hoeksema, 1986 H.M. de Boois, 1985 D. Tommel, 1984 J.P. van der Reyden, 1983 Eisso Woltjer, 1981 G.C. Wallis de Vries. In 1982, 1988, 1993 en 2001 werden door de Dierenbescherming geen Dierenbeschermers van het Jaar benoemd bij gebrek aan geschikte kandidaten.

(einde bericht)





http://www.dierenbescherming.nl

http://www.dierenbescherming.nl