Radboud Universiteit Nijmegen


Young Scientist Award voor Geertjan Overbeek

Psycholoog dr. Geertjan Overbeek, verbonden aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen, ontvangt de Young Scientist Award 2008 van de International Society for the Study of Behavioral Development (ISSBD). Deze organisatie is naast de Society for Research in Child Development, het belangrijkste internationale forum voor ontwikkelingspsychologen en pedagogen.

Deze prijs van vakgenoten wordt tweejaarlijks toegekend aan een wetenschapper die in een vroeg stadium van zijn of haar carrière een belangrijke wetenschappelijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de gedragswetenschappen.

Overbeek doet onder andere onderzoek naar partnerkeus en relatievorming bij jongeren. Eerder publiceerde hij over de rol van
ouders en leeftijdgenoten in de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren en over de betekenis van romantische relaties. Hij onderzocht in welke mate en hoe ouder-kindrelaties en relaties met leeftijdgenoten voorspellend zijn voor de romantische relaties die de jongeren in de adolescentie aangaan. Ook heeft hij gekeken hoe de kwaliteit van deze relaties kan leiden tot specifieke problemen in de sociale en/of emotionele ontwikkeling van mensen tijdens de volwassenheid.

De Young Scientist Award wordt uitgereikt op het tweejaarlijkse ISSBD-congres, op 16 juli in Würzburg, Duitsland. De prijs bestaat uit een stipendium van 500 euro, een gefinancierde congresdeelname en reisgeld.