Kaya over hoge zorgkosten bij gescheiden mensen, weduwnaars en weduwen

Antwoorden op kamervragen van Koser Kaya over hoge zorgkosten bij gescheiden mensen, weduwnaars en weduwen

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

14 januari 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Koser Kaya over de hoge zorgkosten bij gescheiden mensen, weduwnaars en weduwen (2070807190).

Vraag 1
Kent u het onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die in hun onderzoek 'Sociale verschillen in zorggebruik en zorgkosten in Nederland in 2003' schatten dat de zorgkosten voor gescheiden mensen ongeveer 48 procent boven het nationale gemiddelde van de kosten voor de zorg per inwoner liggen? 1)

Antwoord 1
Ja

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat deze groep gemiddeld veel meer voor zorg betaalt, evenals de groep weduwnaars en weduwen die gemiddeld voor de zorg 31 procent meer betalen? Zo ja, wat zijn hier de belangrijkste oorzaken van?

Antwoord 2
Nee. In de studie is geen onderzoek verricht naar de verschillen in betalingen voor zorg. De studie bekijkt wel de verschillen in zorggebruik en zorgkosten. Hieruit blijkt dat het gebruik en de kosten van zorg in Nederland samenhangen met onder andere de samenlevingsvorm. Gescheiden of verweduwde mensen maken, evenals mensen die leven in eenpersoonshuishoudens of eenoudergezinnen, naar verhouding meer gebruik van de gezondheidszorg dan mensen die gehuwd zijn en/of samenwonen.

Vraag 3
Wat is uw oordeel over deze situatie?

Antwoord 3
De verschillen in het zorggebruik tussen gescheiden en gehuwden mensen kan vrijwel geheel worden toegeschreven aan het vaker vóórkomen van gezondheidsproblemen onder mensen met een lagere sociaal-economische positie. Ik onderschrijf dan ook de conclusie van de auteurs dat de zorgeuro in grote lijnen op de juiste plek terechtkomt, namelijk bij hen die de zorg het hardst nodig hebben. Dit onderstreept tevens het belang van de risicosolidariteit die in het Nederlandse gezondheidszorgstelsel wordt gewaarborgd.

Vraag 4
Bent u van plan deze situatie apart te adresseren in uw beleid? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 4
Nee, zie mijn antwoord op vraag 3.


1) www.nu.nl, 19 december 2007 "Gescheiden mensen betalen meest voor zorg"