Waterschap Roer & Overmaas


regenwaterbuffers aan in Zuid Limburg

Waterschap legt 10 regenwaterbuffers aan in Zuid Limburg

Waterschap Roer en Overmaas gaat vanaf medio februari 10 regenwaterbuffers aanleggen in de gemeenten Eijsden, Gulpen-Wittem, Margraten en Stein om water- en modderoverlast te verminderen. Naast de aanleg van buffers hebben de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, de provincie Limburg en het waterschap onlangs afspraken gemaakt dat agrariërs op hun akkers maatregelen nemen om wateroverlast en erosie tegen te gaan.

Het gaat dan om het anders bewerken van grond -waarbij de grond niet wordt omgekeerd- en het in de winter en het voorjaar bedekt en daardoor beschermd zijn van de bodem met een wintergraan of groenbemester. Voor het stimuleren van de niet-kerende grondbewerking hebben het waterschap en de provincie de komende 5 jaren 2,5 en 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Ook worden grasbanen, graften en groenstroken aangelegd.

In totaal heeft het waterschap al rond de 300 regenwaterbuffers aangelegd.

Gulpen-Wittem
De water- en modderoverlast in Stokhem, gemeente Gulpen-Wittem, kan sterk worden verminderd door de aanleg van twee regenwaterbuffers binnen het dal van de Abelschegrub. De meest bovenstrooms gelegen buffer `Berghof' krijgt een inhoud van 1250 m3 en de buffer benedenstrooms in het dal, `buffer Abelschegrub' krijgt een inhoud van 2500 m3. Van een bestaande secundaire buffer (Op het Gericht) trekt het waterschap de kade op, zodat deze meer regenwater kan bergen.

De buffers zijn bedoeld om afstromend regenwater tijdelijk op te vangen. De leegloop van de bovenstrooms gelegen buffer sluit het waterschap aan op de benedenstrooms gelegen buffer.

Eijsden
Het waterschap wil op vier locaties in deze gemeente maatregelen nemen om water- en modderoverlast te verminderen. Om de overlast in de Duijsterstraat in Gronsveld te verminderen, legt het waterschap een regenwaterbuffer aan met een inhoud van 800 m³. Om de overlast aan de Romboutsweg, Dommelweg en Voerenweg te verminderen worden drie buffers aangelegd van respectievelijk 9.300 m³, 840 m3 en 3.700 m³.

Margraten
Vanuit het stedelijk gebied van Margraten treedt bij hevige neerslag water- en modderoverlast op in Groot Welsden. Via de Wammersweg en de President Kennedystraat stroomt het water naar de laag gelegen delen van Groot Welsden. Daar treedt dan overlast op de weg en bij woningen op. Het waterschap legt hier een regenwaterbuffer met een inhoud van 3.000 m³ aan.

Stein
Om de overlast in Catsop, gemeente Stein, ter hoogte van Op de Dries, te verminderen, realiseert het waterschap een regenwaterbuffer aan de Holenweg van 1.350 m³ . Ook komt er een regenwaterbuffer aan de achterzijde van het bedrijventerrein Schutterstraat van 800 m³.

De buffer Holenweg loopt geleidelijk weer leeg via de watergang Geversdal. Deze watergang wordt aangepakt en ter hoogte van de particuliere tuinen in stapelwerk gezet. Het water komt via een duiker onder het spoor uit in de Slakbeek en vervolgens in de Hemelbeek.

De aanleg van de regenwaterbuffers wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie in het kader van de Tijdelijke Regeling Eenmalige Uitkering Bestrijding Regionale Wateroverlast (NBW/ WB 21).

Bij de aanleg van deze regenwaterbuffers houdt het waterschap zoveel mogelijk rekening met de nieuwe ontwikkelingen in het waterbeheer zoals klimaatverandering, zwaardere buien en meer opvang en infiltratie van regenwater op akkers door de nieuwe bewerkingsmethoden.