Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 14 januari 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGTL-2007/12373 07-VW-B-115 Onderwerp
Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van het verzoek van de Vaste Commissie voor Verkeer en Waterstaat bij brief van 18 december 2007 om nader te specificeren wanneer de voorstellen voor de basisnetten water, weg en spoor in concept gereed zullen zijn, bericht ik u als volgt.

Het jaar 2008 moet het jaar van de afronding van het Basisnet worden. Dat is de insteek van de betrokken partijen die meedoen in de vormgeving van het Basisnet. De laatste noodzakelijke informatie komt begin 2008 beschikbaar, zodat vervolgens stapsgewijs de drie verschillende Basisnetten (inclusief de concept-regelgeving waarin de gebruiksruimte voor het vervoer en de ruimtelijke doorwerking worden vastgelegd) kunnen worden vormgegeven.

Vanwege de onderlinge samenhang tussen de Basisnetten water, weg en spoor streef ik er naar deze in het najaar van 2008 gezamenlijk aan u te kunnen aanbieden. Bij een positieve beoordeling van de voorstellen in uw Kamer kan de Basisnet regelgeving dan na de zomer van 2009 in werking treden. Ik ga er daarbij vooralsnog vanuit dat geen wetswijziging nodig zal zijn.

Zoals eerder aangegeven hecht ik aan een zorgvuldig proces en aan draagvlak van alle betrokken partijen. Voordat ik de ontwerpen voor de Basisnetten aan u voorleg, is een fase van overleg voorzien met de betrokken gemeenten, provincies, infrastructuurbeheerders en bedrijfsleven over mogelijke locatiespecifieke oplossingen voor (potentiële) knelpunten. Of er daadwerkelijk sprake is van een knelpunt volgt uit de risicoberekeningen op basis van het verkregen inzicht in de verwachte ruimtelijke Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGTL-2007/12373

ontwikkelingen in alle gemeenten en de verwachte ontwikkeling van het vervoer van gevaarlijke stoffen. Bij zowel aanwezige bebouwing als nog te realiseren bebouwing kan sprake zijn van een knelpunt. De doorlooptijd van deze fase en daarmee van het halen van de planning, zal afhankelijk zijn van het aantal en de zwaarte van de knelpunten.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---