Gemeente Lochem


Toe aan de aankoop van uw eerste huis?

Toe aan de aankoop van uw eerste huis?
Verordening VROM Starterslening vastgesteld

Voor veel starters liggen de prijzen van woningen op de koopmarkt te hoog. De Stichting Stimuleringsfonds Nederlandse Gemeenten (SVn) heeft vorig jaar 40 miljoen euro ontvangen van het ministerie VROM. Daarmee kan het fonds ongeveer 5000 extra startersleningen verstrekken. Een starterslening is een aanvullende lening bovenop een reguliere lening om de aankoop van het eerste huis mogelijk te maken. Momenteel verstrekken zo'n 80 gemeenten startersleningen en dat aantal is groeiende. De hoogte van de lening en het maximale inkomen verschilt per gemeente.

Op 17 december 2007 heeft de gemeenteraad de Verordening VROM starterslening vastgesteld. Deze verordening regelt, samen met de uitvoeringsregels, de randvoorwaarden waarbinnen VROM Startersleningen kunnen worden verstrekt.

Wat is de VROM Starterslening?
De VROM Starterslening is opgesteld om starters meer financiële ruimte te bieden. De VROM Starterslening is een landelijk vormgegeven formule. Binnen deze formule ligt de werkwijze en procedure rondom verstrekking en beheer vast. Kort samengevat:
* De VROM Starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de NHG-normen.
* De VROM Starterslening is een leningsdeel van de totale lening, het vormt in principe een tweede hypotheek. Het andere leningsdeel kan afgesloten worden bij een geldverstrekker naar keuze.
* De VROM Starterslening is een lening waarover (in eerste instantie) geen rente en aflossing wordt betaald. Hierdoor vallen de maandlasten lager uit.
* De rente en aflossing worden periodiek afgestemd op de financiële draagkracht van het huishouden. Dit gebeurt op basis van een draagkrachttoets. Dit houdt in dat er na een aantal jaren rente en aflossing moet gaan worden betaald. De rente en aflossing zijn afgestemd op de financiële situatie van de aanvrager.
* Bij verkoop van de woning wordt de VROM Starterslening afgelost en komt het geld terug in het fonds.
* De lening wordt verstrekt vanuit een gemeentelijk fonds bij de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en het fonds van het ministerie VROM. Aflossing en rente op de Startersleningen komen weer terug in het fonds, zodat er onafgebroken geld beschikbaar komt voor nieuwe leningen.
* Wilt u weten of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor de VROM Starterslening? Dan kunt u contact opnemen met het SVn. De daadwerkelijke hoogte van de VROM Starterslening is afhankelijk van de persoonlijke en financiële situatie van de aanvrager. Bij de aanvraag wordt bepaald hoe hoog de VROM Starterslening wordt. Wij raden u dan ook aan om, voordat u een woning koopt, na te gaan hoe hoog de VROM Starterslening in uw geval is.

Aanvragen VROM starterslening
Het aanvragen van een VROM starterslening doet u door het invullen van een aanvraagformulier. Deze kunt u aanvragen of ophalen bij de gemeente via de afdeling Publiekscontacten, Markt 3 in Lochem. De afdeling Publiekscontacten is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00-12.30 uur en op donderdag van 8.00-20.00 uur.

Ter inzage
De verordening is opgenomen in het verordeningenregister van de gemeente Lochem. De verordening ligt ook ter inzage bij de publieksbalie, Markt 3 te Lochem en Hoofdstraat 28 in Gorssel. De verordening treedt met terugwerkende kracht op 1 januari 2008 in werking. De verordening zoals vastgesteld bij raadsbesluit van 23 april 2007 is per 1 januari ingetrokken.

Inlichtingen
Wilt u meer informatie ontvangen over de VROM Starterslening of heeft u vragen over de VROM Starterslening? Neemt u dan contact op met de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). De SVn is te bereiken via: (033) 25 39 401. Ook is meer informatie te vinden op de website www.svn.nl.