Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Vraag en antwoord nieuwe maatstaven

14 januari 2008

Vraag

In het uitkeringsspecificatie 2008 wordt melding gemaakt van mij twee onbekende maatstaven. De maatstaf kernen met minstens 500 adressen en de maatstaf OZB-waarde niet-woningen (in miljoenen). Waar komen deze vandaan en wat is de definitie van deze maatstaven?

Antwoord

De maatstaf kernen met minstens 500 adressen is samen met de maatstaf OZB-waarde niet-woningen nieuw in 2008. Deze zijn voor het eerst gemeld in de Junicirculaire van 2007 (zie de Verdeeltabel 2008 op pagina 41) , maar daar niet nader toegelicht.

Ter toelichting daarom het volgende. Beide maatstaven zijn geĂŻntroduceerd in verband met de herijking van het cluster openbare orde en veiligheid (OOV). In de junicirculaire 2007 is de aanpassing van het verdeelstelsel in verband met de herijking van het cluster OOV beschreven. Hierin is indirect (via de rapportage van Cebeon) naar de introductie van de nieuwe maatstaven verwezen.

De maatstaf kernen met minstens 500 adressen betreft het aantal kernen in een gemeente. Bij de telling van dit aantal worden alleen kernen geteld die 500 of meer adressen bevatten. Onder kernen wordt verstaan de maatstaf kernen zoals langer gebruikt in het gemeentefonds.

De maatstaf OZB-waarde niet-woningen (in miljoenen) betreft de belastingcapaciteit van de niet-woningen, gedeeld door 1 miljoen. Onder de OZB-waarde van niet-woningen wordt hetzelfde verstaan als in de oude maatstaven OZB. De OZB-waarde in de nieuwe maatstaf telt voor 100% mee (in tegenstelling tot de 70% in de oude maatstaven OZB).

Voor een nadere toelichting op beide nieuwe maatstaven zie de "Toelichting op de berekening van de uitkeringen uit het gemeentefonds 1997 e.v. jaren", versie van januari 2008. Deze is op de website van het gemeentefonds te vinden in de rubriek Verdeling. Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties