SP fractie Europees Parlement

EC bang voor reacties op liberalisering gezondheidszorg

14-01-2008 * De Europese Commissie zou eind vorig jaar al haar nieuwe voorstellen voor verdere liberalisering van de gezondheidszorg publiceren, maar nog steeds is daar geen letter van naar buiten gekomen. SP Europarlementariër Kartika Liotard: "Ze zijn bang voor de reacties en de gevolgen daarvan zolang het nieuwe hervormingsverdrag nog niet overal is goedgekeurd". Liotard roept vanuit Straatsburg de Commissie op om openheid van zaken te geven.

Liotard: "Europese burgers zitten niet te wachten op verdere liberaliseringen en zeker niet in de gezondheidszorg. De Commissie vreest dat het verzet daartegen roet in het eten kan gooien bij de ondertekening van het hervormingsverdrag. Burgers zouden eens te weten komen wat Europa zoal van plan is, misschien zijn ze dan ook kritischer over die nieuwe grondwet. Ik vind het uitstellen van de controversiële voorstellen van de commissie ronduit schandalig en getuigen van weinig politieke moed".

Gezondheidszorg werd in 2005 uitgezonderd van de fel omstreden dienstenrichtlijn. "De liberaliseringsvoorstellen voor gezondheidsdiensten waren duidelijk een brug te ver. Mijn rapport met wijzigingsvoorstellen voor de parlementscommissie voor volksgezondheid schrapte het dan ook uit de 'Bolkestein-richtlijn'. Nu wil de Commissie dat alsnog regelen, maar vreest terecht voor grote weerstand daartegen", aldus Kartika Liotard.

Grote politieke druk vanuit de Commissie heeft er al voor gezorgd dat op Ierland na geen lidstaat meer een referendum houdt over het hervormingsverdrag. Liotard: "Maar blijkbaar is ze er nog altijd niet gerust op en moeten tot die tijd alle mogelijk controversiële voorstellen onder de tafel blijven. Dat is tekenend voor dit Europa: stroop smeren tot alle handtekeningen gezet zijn en vervolgens met verregaande maatregelen komen".