Raad van de Europese Unie

Here is the latest news for which you have subscribed.


-Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB): Verklaring van het voorzitterschap namens de EU betreffende de bemiddelingspogingen van de AU in Kenia : http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/98070.pdf (your selected language)

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom 5251/08 (Presse 10) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 11 januari 2008
5251/08 (Presse 10)
P 8
(OR. en)
Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de bemiddelingspogingen van de AU in Kenia Herinnerend aan haar verklaring van 8 januari 2008 prijst de EU president Kufuor, voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU), vanwege zijn inspanningen om de ernstige crisis ten gevolge van de recente presidentsverkiezingen in het land op te lossen. De EU dringt er bij alle partijen op aan voort te bouwen op deze inspanningen en gezamenlijk te werken aan een duurzame politieke oplossing van de crisis, onder auspiciën van de AU.
De EU volgt de situatie in Kenia nauwlettend en met grote bezorgdheid. De EU spreekt haar volledige steun uit voor het panel van vooraanstaande Afrikaanse persoonlijkheden, onder leiding van de heer Kofi Annan, dat met de Keniaanse partijen zal werken aan de oplossing van hun geschillen en alle andere openstaande vraagstukken, waaronder grondwets- en kieswethervormingen.
5251/08 (Presse 10) 2
NL
De EU doet een beroep op alle partijen om zich in dit proces volledig en constructief in te zetten en benadrukt dat zij verantwoordelijk zijn voor het zorgen voor onmiddellijke beëindiging van het geweld, het aangaan van een dialoog en het verzekeren van een oplossing volgens democratische normen ten behoeve van het Keniaanse volk. Alle politieke partijen in Kenia dienen te erkennen dat er in Kenia niet kan worden overgegaan tot de orde van de dag totdat er een politiek compromis is dat leidt tot een duurzame oplossing waarin de wil van het Keniaanse volk tot uiting komt, dat hun vertrouwen wint en de stabiliteit in Kenia helpt herstellen.
De EU herinnert eraan dat de bevindingen van de verkiezingswaarnemingsmissie van de EU en andere onafhankelijke waarnemers ernstige twijfels oproepen met betrekking tot de officiële resultaten van de presidentsverkiezingen, en dringt erop aan dat alle beweringen van verkiezingsonregelmatigheden via de juiste democratische en wettelijke kanalen worden onderzocht.
De EU zal tegemoet blijven komen aan de humanitaire behoeften van Kenianen die door het recente geweld ontheemd zijn geraakt en is bereid zo nodig verdere bijstand te verlenen.
Teneinde het herstel van vrede, stabiliteit, democratie en de rechtsstaat in Kenia te waarborgen, staat de EU paraat om een proces van dialoog en verzoening in Kenia te steunen en de inspanningen van de AU aan te vullen.