Partij van de Arbeid

Den Haag, 14 januari 2008

Vragen van het lid Tang (PvdA) aan de minister van Financiën

over het effectieve tarief van de Vennootschapsbelasting in Nederland


1. Kent u het artikel 'One-third of biggest businesses pays no tax'?{1}


2. Deelt u de verbazing van professor in Business Taxation Michael Devereux over het gegeven dat veel van de 700 grootste bedrijven in het Verenigd Koninkrijk maar een klein bedrag aan Corporation tax betalen?


3. Kunt u aangeven in hoeverre bedrijven effectief vennootschapsbelasting betalen (als percentage van de grondslag of anders de toegevoegde waarde en als percentage van de opbrengsten van de Vpb) over de activiteiten in Nederland, uitgesplitst naar de grootte van het bedrijf in combinatie met de internationale oriëntatie van het bedrijf, in de zin dat het buitenlandse dochters heeft of onderdeel is van een buitenlandse concern?


4. Kunt u aangeven in hoeverre multinationals effectief Vpb betalen (als percentage van de grondslag of anders de toegevoegde waarde en als percentage van de totale opbrengsten van de Vennootschapsbelasting) over de activiteiten in Nederland?


5. Kunt u aangeven in hoeverre multinationals effectief Vpb betalen (als percentage van de grondslag of anders de toegevoegde waarde en als percentage van de totale opbrengsten van de Vennootschapsbelasting) over álle activiteiten?


6. Bent u bereid de cijfers over de Corporation tax zoals de Britse Rekenkamer die voor het Verenigd Koninkrijk heeft getoond, voor Nederland met betrekking tot de betaalde Vennootschapsbelasting te tonen?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Publieksvoorlichter

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 118
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2703
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl

{1} Financial Times, 28 augustus 2007.