Greenpeace en Waddenvereniging: Arcadis blundert bij Eemshaven

14/01/2008 18:14



St. Greenpeace Nederland



Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft geblunderd bij het onderzoek naar de mogelijkheden voor uitbreiding van de Eemshaven in de provincie Groningen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht Groningen Seaports en het ministerie van Verkeer en Waterstaat om te bekijken hoe de twee geplande kolencentrales in de Eemshaven moeten worden bevoorraad. Daarvoor zou uitdieping en verbreding van de haven noodzakelijk zijn. Volgens een review-onderzoek door het bureau Tonckens Ecologie is het rapport van Arcadis gespeend van ecologische kennis en is er naar een conclusie toe geredeneerd die van te voren vaststond. Greenpeace Nederland en de Waddenvereniging zijn woedend dat de Groningen Seaports met dit rammelende onderzoek de uitbreiding van de Eemshaven en de komst van kolencentrales erdoor probeert te drukken.

Arcadis heeft bij het onderzoek naar de gevolgen voor vogels in het gebied grote missers gemaakt. Het bureau gebruikt verkeerde gegevens en maakt fouten als het gaat om toendraganzen, slechtvalken, aalscholvers en lepelaars, zo blijkt uit het review-onderzoek van Tonckens. Ook stelt Arcadis dat er geen effecten op de beschermde waarde van de Dollard worden verwacht, terwijl zeehonden in het gebied zelfs kunnen verdwijnen als gevolg van de komst van kolencentrales en uitbreiding van de haven voor kolenaanvoer. Het review-onderzoek concludeert: "Een systematische onderzoeksmethode ontbreekt. Het lijkt met weinig ecologisch kennis in elkaar geknutseld te zijn met een eindoordeel dat mogelijk vooraf al vaststond".

Het Duitse energiedrijf RWE wil een grote kolencentrale bouwen in de Eemshaven, die goedkope stroom moet gaan leveren aan de industrie. Ook Nuon heeft de ambitie om binnen een jaar of vijf een geplande gascentrale om te bouwen naar een kolencentrale. Rijkswaterstaat en het havenbedrijf Groningen Seaports willen daarom zo snel mogelijk een uitbreiding van de Eemshaven en een uitdieping van de vaargeul in de Waddenzee om kolenschepen de ruimte te geven.

De overheidspartijen hadden aan adviesbureau Arcadis gevraagd onderzoek te verrichten naar de gevolgen van deze activiteiten voor de natuur, waaronder de naastgelegen Waddenzee. Greenpeace en de Waddenvereniging vertrouwden de zaak niet omdat de vergunningverlening onterecht werd opgesplitst in een deel voor de kolencentrales, een deel voor de haven en een deel voor de vaargeul om de gevolgen kleiner te laten lijken. Greenpeace liet daarom een review-onderzoek uitvoeren naar het werk van Arcadis. Dit wijst uit dat de natuurgevolgen stelselmatig worden gebagatelliseerd.

Greenpeace en de Waddenvereniging wijzen erop dat de kolencentrales en de aanvoer van kolen niet alleen zeer schadelijk zijn voor het klimaat, maar ook direct voor de natuur in de Waddenzee:
- De kolencentrales verspreiden giftige dioxines in de Waddenzee die zich opstapelen in grote zeezoogdieren, zoals bruinvissen en zeehonden.
- De activiteiten kunnen leiden tot het verlaten van de Dollard door zeehonden en perken het rust- en foerageergebied van grote aantallen beschermde vogels in.
- Het extra baggeren voor de grote kolenschepen vertroebelt de Waddenzee en kan het hele ecosysteem uit z'n evenwicht brengen.
- Het koelwatersysteem zuigt beschermde vissoorten naar binnen.

Greenpeace Nederland en de Waddenvereniging roepen de overheid op de bouw van de kolencentrales stop te zetten en energiebedrijven te laten kiezen voor energiebesparing, duurzame energie en warmtekrachtcentrales. De overheid kan dit regelen door een Kolenwet aan te nemen die de vervuilingskosten van steenkool doorrekent aan de energiebedrijven.

Meer informatie:
André van der Vlugt, persvoorlichting Greenpeace Nederland
06-25031015
Joris den Blanken, campagneleider klimaat en energie Greenpeace Nederland 06-53623818
Hidde van Kersen, directeur Waddenvereniging
06-10883259

Het review-onderzoek van Tonckens Ecologie in opdracht Greenpeace Nederland is op te vragen via: www.greenpeace.nl/reports





http://www.greenpeace.nl/reports