European Parliament


Nieuwsitem

Debat over het openen van de interne markt voor consumentenkrediet Consumenten - 14-01-2008 - 14:09

Een man en een vrouw krijgen in een winkel uitleg over een nieuwe vaatwasser ©MARK HIRSCH/Bloomberg News/MAXPPP Sluit u binnenkort een lening af in het buitenland ?

Tweederde van de Europeanen koopt artikelen zoals televisies of wasmachines op krediet. De meeste kredietleningen worden gemakkelijk verstrekt en zijn afkomstig van nationale maatschappijen. De parlementsleden zullen op dinsdag debatteren over een nieuwe richtlijn voor consumentenkrediet. De richtlijn moet het voor consumenten makkelijker maken om een lening in een andere lidstaat te krijgen en kredietmaatschappijen in staat stellen om beter op de Europese markt te kunnen concurreren.

De kredietmarkt in de Europese Unie is aanzienlijk. In de eurozone stond in januari voor 4553 miljard euro aan leningen uit. Hiervan was 588 miljard euro (13%) specifiek consumentenkrediet.

Momenteel verschillen de tarieven om te lenen behoorlijk tussen de lidstaten. De gemiddelde rentevoet in Finland is bijvoorbeeld 6,3%, in België is deze 7,9 %, in Nederland 8,9 % en in Portugal leent een consument gemiddeld tegen een tarief van 12,2%.

Een nieuwe richtlijn voor consumentenkrediet

De richtlijn, die leningen van EUR200 tot EUR 75.000 betreft, moet consumenten in staat stellen om van een lager tarief in een andere lidstaat te profiteren, waarbij hij of zij in staat moet worden gesteld om de totale kosten van een lening en van de afbetalingsvoorwaarden te kunnen vergelijken.

De richtlijn stelt nog een aantal beschermende maatregelen vast. De consument moet bijvoorbeeld binnen veertien dagen de lening kunnen annuleren, er komt een pakket standaardinformatie die aan de consument moet worden verstrekt voordat het contract wordt ondertekend en kredietverstrekkers moeten de voor- en nadelen van hun producten aangeven.

Tenslotte heeft de richtlijn het algemene doel om de interne markt van de EU verder uit te breiden met deze vorm van commerciële dienstverlening.

Conflicterende meningen

Sinds het oorspronkelijke voorstel van de Commissie in 2002 heeft de complexiteit van deze richtlijn en zijn werkingsgebied tot intens debat geleid. De controverse rondom het niveau van strafbetalingen voor snelle aflossingen van leningen is één van de hoofdthema's geweest.

De rapporteur van het Parlement, de Duitse christendemocraat Kurt Lechner, maakt zich zorgen over de richtlijn. Hij denkt dat deze tot extra kosten en meer bureaucratie kan leiden. Als reactie op de vrees dat mensen zich in de schulden steken via makkelijke kredieten zei hij: "Een wet kan niet verhinderen dat mensen zich overmatig in de schulden steken, dan moet je verbieden dat mensen krediet kunnen krijgen". Hij denkt dat de benadering van de nationale ministers in de Raad ertoe zal leiden dat "consumenten met informatie zullen worden overvoerd".

De Duitse sociaaldemocrate Evelyne Gebhardt betreurt het dat de houding van de rapporteur niet tot een overeenkomst met de Raad heeft geleid, voorafgaand aan de stemming in de plenaire vergadering. Zij kondigt aan dat de Sociaaldemocraten samen met de Liberalen en de Groenen amendementen zullen indienen die ook door de Raad en de Commissie worden gesteund.

Een lange wetgevende weg

In 2004 was de eerste stemming over deze richtlijn in het Parlement en deze week wordt er op woensdag voor de tweede keer over gestemd. Afgelopen donderdag ging de vergadering tussen de parlementsleden en de EU-ministers over de methode om compensatie voor de bank te berekenen in het geval van vervroegde kredietaflossing door tot in de nacht, maar een overeenkomst werd niet bereikt.

Het debat wordt op dinsdag 15 januari om 10.00 uur gehouden in het Europees Parlement in Straatsburg. De parlementsleden zullen op woensdag om 12.00 uur over de richtlijn stemmen. U kunt het allemaal rechtstreeks volgen hier op de website van het Parlement.

REF.: 20080111STO18360

Nadere informatie : EP-persdienst: A Europe-wide market in consumer credit (in het Engels)