Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

Ma 14 jan Stereotypering en vooroordeel werken soms averechts 15:30 uur Drs. D. Mooren (Sociale Wetenschappen)

Titel proefschrift: How communication affects the minds of senders and recipients: Stereotypes, Prejudice, and Behavior
Promotores: Prof. dr. A. van Knippenberg, prof. dr. D.H.J. Wigboldus
E-mail: dirk.mooren@hotmail.com
Gebruik van stereotypen en vooroordelen in communicatie tussen twee mensen of binnen een groep, kan juist een averechts effect hebben op de ontvanger. Een boodschap over een luidruchtige Duitser kan leiden tot afwijzing en zo totaal anders overkomen dan bedoeld. Terwijl de ene spreker probeert de ander van zijn standpunt te overtuigen, wil de luisteraar onafhankelijk blijven en zijn eigen mening kunnen vormen. Een boodschap waarin een Marokkaan negatief gedrag laat zien, leidt bij ontvangers bijvoorbeeld tot een positievere houding ten opzichte van Marokkanen.
Psycholoog Dick Mooren laat zien hoe zenders ook hun eigen opvattingen kunnen beïnvloeden. Door het laten horen van hun mening, schuiven ze zelf ook op in de richting van hun eigen standpunt. Anders gezegd: zenders groeien naar de inhoud van de boodschap toe, ontvangers vatten de inhoud van de boodschap soms anders op. Dit contrast-effect wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat ontvangers over de motivatie en de cognitieve capaciteit beschikken zich tegen het standpunt van de zender te verzetten, zodat zij hun onafhankelijkheid kunnen verdedigen.
Dick Mooren (Kleve, 1972) studeerde psychologie aan de Radboud Universiteit. Zijn promotieonderzoek is begeleid vanuit het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda