Gemeente Someren


Expositie Margriet Thissen in het gemeentehuis

Van 14 januari tot en met 31 december 2008 kunt u in de hal van het gemeentehuis van Someren een kleine tentoonstelling bezichtigen van Margriet Thissen uit Eindhoven. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens openingstijden van het gemeentehuis.

Margriet Thissen studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht. In haar werk gaat ze uit van ervaringen in haar directe omgeving. Maar waar is belangrijker dan wat. Niet de gebeurtenis maar de ervaring van de omgeving bepaalt het beeld. De sfeer van de omgeving probeert ze vast te houden -zonder het letterlijk na te volgen- en maakt plaats voor een eigen beeld, zonder de spontaniteit van de eerste notities te verliezen.

foto van een van de werken van Margriet Thissen

Haar vaste galeriehoudster in Amsterdam, Ada de Koning, omschrijft haar werk als volgt: De grote tekeningen van Margriet Thissen nemen je als kijker op. Je kan er als het ware zo inwandelen. Bomen, bossen, water, spiegeling en stilte. In de monumentale landschappen geen mensen. Alleen de natuur heeft Margriet Thissen ingezet om deze houtskooltekeningen te maken. De maat van het werk is zowel overweldigend als functioneel: noodzakelijk om de fascinatie voor de schoonheid en de werking van de natuur op de kijker over te brengen. Het handschrift, de diverse tekenlijnen, abstractie en figuratie alles komt in deze maat tot zijn recht. Naast de landschapstekeningen maakt Margriet Thissen geregeld levensgrote menselijke figuren. Deze mensen zijn in zichzelf gekeerd, zich niet bewust van de kijker, met de ogen afgewend of gesloten. Een inhoudelijke verbreding: landschap en mens. Het zoeken naar puurheid, onbedorven schoonheid. Schuilt daar de reden waarom de figuren vaak kinderen zijn? Je ervaart als kijker onontkoombaarheid, dwangmatigheid. De mensen en de landschappen moet Margriet Thissen tekenen om haar wereld in evenwicht te brengen. In alle werken proef je de concentratie waarmee zij haar onderwerpen, het landschap en de figuur, benadert.

De huidige tentoonstelling, die duurt tot en met 31 december 2008, omvat zowel de landschappen als de menselijke figuren die in de omschrijving van Ada de Koning worden genoemd.

Mocht u na het zien van de tentoonstelling in het Somerense gemeentehuis nog meer werken van haar willen bekijken dan kunt u tot en met 23 maart 2008 terecht in museum De Wieger.

Het adres is:

museum De Wieger,
Oude Liesselseweg 29,
5751 WN Deurne,
telefoon 0493-322930.