Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed

VBO Woonindex, 4e kwartaal 2007

Vertrouwen woonconsument daalt

De stemming van de woonconsument over de huidige woonmarkt is negatief. De turbulentie op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de daaruit voortvloeiende kredietcrises oefenen een sterke invloed uit. Dat blijkt uit de VBO Woonindex die in het vierde kwartaal van 2007 opnieuw een daling laat zien en is geëindigd op -21,2. De beeldvorming van de woonconsument over het economisch Nederlands klimaat in zijn geheel en het klimaat voor een woningtransactie in het bijzonder, is niet positief. Ook de mening over de individuele financiële positie en de aantrekkelijkheid van het maximaal op te nemen hypotheekbedrag zijn zowel voor de korte als langere termijn beduidend minder dan in het derde kwartaal van 2007.

Vooral onder verkopers is de stemming gedaald. Met name verwachten zij een toename in de periode dat woningen te koop staan en een minder gunstige verkoopprijs op de langere termijn. Daardoor is de verkoper somber gestemd over zijn onderhandelingspositie. Deze stemming komt overeen met de ontwikkelingen op de woningmarkt: stagnatie van het aantal verkochte woningen en de algemene verwachting dat het aantal te koop staande woningen in 2008 zal toenemen met mogelijk gevolgen voor de hoogte van de verkoopprijs.

De verkopende partij is in het vierde kwartaal wel weer iets positiever over de aantrekkelijkheid van het hypotheekrentepercentage. Als de verwachting van de Nederlandsche Bank uitkomt en de rente voor de langlopende leningen onder het niveau van de kortlopende kredieten duikt, zouden de verkopers daarin wel eens gelijk kunnen krijgen.

Michiel Goofers, directeur VBO Makelaar: âOndanks de economische groei van de afgelopen tijd en het feit dat de inflatie in Nederland op dit moment de laagste is in de gehele Eurozone, blijven onzekerheid over de Amerikaanse economie en de mogelijke negatieve consequenties voor de Europese economie, de Nederlandse (potentiële) koper en verkoper sterk beïnvloeden. Belangrijk voor het functioneren van de woningmarkt is de vraag wat de rente gaat doen?â

Kopers zien positieve punten

(Potentiële) kopers zijn positief over hun onderhandelingspositie: ook zij zien het aantal te koop staande woningen toenemen. Met het stijgende aanbod verwachten de kopers in 2008 een betere prijs voor een woning te betalen. Het aantal kopers dat nu een woning wil kopen is met 46,5% dan ook hoger dan het percentage verkopers (43.7%) dat op dit moment de woning wil verkopen. Maar zowel koper als verkoper denken dat één jaar wachten met een woningtransactie gezien de huidige economische onderzekerheid, geen slecht idee is.

Michiel Goofers: âDe schaarste van betaalbare woningen in een aantrekkelijke buurt zal voorlopig nog wel aanhouden. Het is niet aan te nemen dat het in dat segment snel tot prijsdaling zal leiden. Degenen die dus menen dat je beter nog even kunt wachten met het kopen van een huis, kunnen nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. Ik denk niet dat wachten geld oplevert.â


---------

VBO Woonindex

De VBO Woonindex meet de stemming van consumenten over de huidige woningmarkt. De VBO Woonindex geeft één kwartaalcijfer voor het huidige klimaat op de woningmarkt en één cijfer voor de verwachtingen voor het komende jaar.

De VBO Woonindex bestaat uit een kopersindex (de mening van consumenten die op dit moment zoeken naar een woning of dit op korte termijn willen gaan doen) en de verkopersindex (de mening van consumenten die op dit moment of binnenkort hun woning willen verkopen).

Op het moment dat er meer positief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex positief (met een maximum van 100, indien iedereen positief gestemd is). Op het moment dat er meer negatief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex negatief (ook met een maximum van -100).

Het onderzoek wordt uitgevoerd door EIM Stratus in opdracht van branchevereniging VBO Makelaar. De VBO Woonindex is ter inzage te vinden op www.vbo.nl onder het menu Woningaanbod, Over de VBO.

Bron : VBO Makelaar
Datum : 14 januari 2008
Bijlage bij dit artikel

Bijlage bij dit artikel
Rapport VBO Woonindex 4e kwartaal2007.pdf Zie het origineel