CPNB


Persbericht 14-1-2008
Boekenbranche vooruitstrevende vernieuwer
In 2007 meer boeken verkocht dan ooit

De Nederlanders hebben ook in 2007 weer meer boeken gekocht dan in het jaar daarvoor. Totaal werden vorig jaar ruim 45 miljoen boeken aangeschaft. Dat is een stijging van 4,6%. De lezers gaven daarbij EUR 568 miljoen uit. Een stijging van 7,5%.

De groeiende populariteit van het boek is mede te danken aan de grote dynamiek die de branche toont. Zo werd de boekwinkelketen Selexyz vanwege haar gedurfde vernieuwingen bekroond met de Gouden Visa Retailprijs 2007 en werd Bol.com, de grootste internetboekwinkel, door het publiek uitgeroepen tot de beste webwinkel.

De jaarcijfers werden vandaag bekend gemaakt door de Stichting CPNB op Vers voor de Pers, de bijeenkomst voor professionals in het boekenvak die de start van het voorjaars-boekenseizoen markeert.

De cijfers geven niet alleen aan dat het boek ongekend populair is, maar ook dat de lezer bereid is meer te betalen voor een boek. Gemiddeld was dit in 2007 EUR 12,60 ; een stijging van 2,8%. De omzetcijfers zijn verzameld door GfK Benelux, in opdracht van de SMB, Stichting Marktonderzoek Boekenvak. Een uitsplitsing naar genre en titel zal naar verwachting medio februari beschikbaar zijn. De cijfers betreffen algemene boeken; schoolboeken en educatieve uitgaven zijn niet meegeteld.

Selexyz ontving op 31 oktober de Gouden Visa Retail Jaarprijs 2007 vanwege de toepassing van de RFID-technologie (chip in boek) en de voortdurende vernieuwing van haar winkels. Selexyz Dominicanen in Maastricht, geopend in 2007, werd in het juryrapport omschreven als `behoort tot het beste wat de Nederlandse detailhandel in de afgelopen decennia heeft voortgebracht".