Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Rechtszaak over aanleg voetbalvelden in Krimpenerhout

'Nederlek handelt in strijd met rijksbeleid'

Amsterdam, 14 januari 2008 ­ Vanmiddag om 14.00 uur buigt de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag zich over het verzoek van Milieudefensie en de Belangenorganisatie Omwonenden Crimpenerhout om de aanleg van voetbalvelden in natuurrecreatiegebied de Krimpenerhout bij voorlopige voorziening te schorsen. Volgens de organisaties zijn de bouwplannen van de gemeente Nederlek onder meer in strijd zijn met het rijksbeleid voor nationale landschappen.

Milieudefensie heeft samen met Belangenorganisatie Omwonenden Crimpenerhout (BOC) beroep aangetekend tegen de aanleg van voetbalvelden in natuurrecreatiegebied de Krimpenerhout in Krimpen aan de Lek. De gemeente Nederlek ligt in nationaal landschap het Groene Hart. Volgens het rijksbeleid mag de gemeente daarom alleen woningen bouwen voor de behoefte van de eigen bevolking, het zogenaamde migratiesaldo nul beleid.

Uit een vandaag verschenen notitie van RIGO Research en Advies blijkt echter dat de gemeente Nederlek de komende jaren ruim 130 meer woningen wil bouwen dan nodig is voor de eigen behoefte. Onder meer omdat de gemeente er ten onrechte van uitgaat dat in het verleden gemaakte bouwafspraken niet vallen onder het migratiesaldo nul beleid. Om deze nieuwe woningen te kunnen bouwen wil de gemeente voetbalvelden uit het centrum verplaatsen naar natuurrecreatiegebied de Krimpenerhout.

Wat: Rechtszaak over verzoek om het besluit tot de aanleg van de voetbalvelden in de Krimpenerhout in Krimpen aan de Lek bij voorlopige voorziening te schorsen. Wie: Milieudefensie en Belangenorganisatie Omwonenden Crimpenerhout Waar: Rechtbank Den Haag, Wanneer: Maandag 14 januari, 14.00 uur

Volgens Milieudefensie en BOC is deze onnodige aantasting van de open ruimte van het Groene Hart onaanvaardbaar. Als sinds 2006 proberen de beide organisaties gezamenlijk de aanleg van de voetbalvelden tegen te gaan en de gemeenteraad er van te overtuigen dat zij zich aan het rijksbeleid dienen te houden. Uit een in oktober2006 huis-aan-huis verspreide enquête, bleek dat driekwart van de inwoners het hiermee eens is.