Gemeente Twenterand


Gebied verkleind
Maatregelen in afgezet gebied blijven van kracht

In Vroomshoop is vandaag hard gewerkt aan het opruimen van de asbest die is vrijgekomen na de brand van afgelopen nacht. Een deel van het gebied is inmiddels vrijgegeven. Een extra gebied Tonnendijk tot en met afbuiging Europasingel is ook afgesloten in verband met neergeslagen asbest. Naar alle waarschijnlijkheid kan in de nacht niet verder worden opgeruimd en dat betekent dat het gebied dat nu nog afgesloten is, ook morgenochtend nog gesloten is. Inwoners wordt aangeraden niet te vegen en hun honden in de goot uit te laten en niet het openbaar groen te betreden. Een kaartje met het afgesloten gebied is bijgevoegd en staat op de gemeentelijke website. Ook ontvangen de betrokken bewoners vanavond nog een tweede bewonersbrief met de laatste stand van zaken.

Vrijgegeven straten
De volgende straten zijn inmiddels vrij gegeven. Het gebied omsloten door de Julianastraat, Koningin Beatrixstraat, Hammerweg en een deel van de Hoofdstraat is inmiddels vrijgegeven. Ook het gebied omsloten door Prinsenkamp, Stationslaan en Zwolsekanaal is vrij gegeven (zie voor details de bijgevoegde kaart). Voor dit gebied geldt ook dat de straten zijn schoongemaakt. Het openbaar groen volgt op een later moment. Bewoners krijgen het advies hun honden in de goot uit te laten.

Trein en vervoer: Syntus zet bussen in vanaf een vervangende halte Het treinverkeer is tot nadere orde niet mogelijk. Syntus zet bussen in op het traject Almelo-Mariënberg. Opstapplaats voor de bussen is de treinvervangende halte gemaakt op het kruispunt Vriezenveense Weg - Europasingel nabij de Puntbrug..

Scholen gesloten
Om te voorkomen dat de asbest zich verder kan verspreiden hebben de directies van de scholen besloten dat de volgende scholen morgen gesloten zijn: De Oranjeschool, De Kennedyschool, SBO De Sleutel afdeling de Dobbelsteen (Prinsenkamp) en SBO De Sleutel (hoofdvestiging aan de Nassaulaan).

Maatregelen blijven van kracht
Tot nader bericht worden bewoners van het afgesloten gebied geadviseerd binnen te blijven en niet zelf te gaan opruimen (ramen mogen open). Wanneer inwoners besluiten het betrokken gebied toch te verlaten, wordt geadviseerd geen gebruik te maken van een auto. Mochten inwoners daartoe toch genoodzaakt zijn, dan betekent dit dat hun auto bij terugkeer het gebied niet in mag. Als inwoners besluiten toch naar buiten te gaan en daarna weer naar binnen, bestaat de kans dat zij asbestdeeltjes hun woning mee innemen. De woning is dan een zogenaamde besloten ruimte waar de kans op besmetting verhoogd aanwezig is. Ditzelfde geldt ook voor de auto. Wanneer inwoners het gebied te voet verlaten, worden nadere ontsmettingsmaatregelen getroffen.

Asbest
Wanneer inwoners in hun directe omgeving asbest aantreffen, wordt hen aangeraden dit te laten liggen en de asbestdelen niet aan te raken. Ook wordt geadviseerd niet zelf de omgeving schoon te maken, maar dit over te laten aan medewerkers van het gespecialiseerde schoonmaakteam. Inwoners wordt aangeraden zo min mogelijk over verontreinigde grond te lopen om verspreiding van asbest zoveel mogelijk te voorkomen.