Ingezonden persbericht




PERSBERICHT

Opticien investeert in vooropleiding 15 geleidehondenpups in 2008

Specsavers nieuwe sponsor KNGF Geleidehonden

Huizen, 14 januari 2008 - Specsavers is vanaf januari 2008 sponsor van KNGF Geleidehonden. Beide partijen bundelen de krachten om zo veel mogelijk mensen ervan bewust te maken wat het betekent (een deel van) het zicht te moeten missen. Zo ziet Specsavers het sponsorship als een belangrijke stap in haar missie om mensen met een kleine of grote zichtbeperking te helpen. Specsavers en KNGF Geleidehonden gaan verschillende initiatieven ontplooien om enerzijds aandacht te vragen voor het belang van geleidehonden en anderzijds fondsen voor hun vooropleiding te werven. Zo bekostigt Specsavers in 2008 de opleiding van vijftien geleidehondenpups gedurende hun eerste levensjaar in zijn geheel.

Specsavers is trots dat het KNGF Geleidehonden kan ondersteunen, omdat het partnership uitstekend aansluit op haar missie: het voor iedereen toegankelijk maken van kwalitatief hoogwaardige oogzorg. "Na een jarenlang en vooral succesvol sponsorship van The Guide Dogs for the Blind Association in het Verenigd Koninkrijk, zijn we blij dat we nu ook de opleiding van geleidehonden in Nederland kunnen steunen. Specsavers beseft als geen ander hoe belangrijk het is goed te kunnen zien, maar óók wat het betekent een (deel van) het zicht te moeten missen. Als sponsor van KNGF Geleidehonden willen wij hiervoor aandacht vragen. Zo gaan we samen met alle enthousiaste medewerkers in onze 86 winkels geld inzamelen en proberen we zo veel mogelijk mensen bewust te maken van het belang van geleidehonden", aldus Mandy Crooij van Specsavers. "Voor zowel Specsavers als KNGF Geleidehonden zijn professionaliteit en kwaliteit belangrijke pijlers. Zo werkt Specsavers uitsluitend samen met gediplomeerde opticiens en biedt KNGF Geleidehonden alleen opleidingen van de hoogste kwaliteit aan."

"Wij zijn ontzettend blij dat Specsavers, één van de grootste optiekketens in Nederland, haar naam aan KNGF Geleidehonden verbindt. Dit sponsorship stelt ons in staat nog meer mensen bewust te maken van de noodzaak van het werk dat wij doen. Goede ogen, dat is iets om zuinig op te zijn, omdat goed zicht voor lang niet iedereen vanzelfsprekend is", benadrukt Ellen Greve, directeur van KNGF Geleidehonden. "Snel een boodschap doen, een stukje wandelen of naar je werk gaan: blinde of zeer slechtziende mensen ervaren voortdurend problemen bij zaken die voor anderen heel gewoon zijn. Samen met Specsavers willen we ervoor zorgen dat meer pups kunnen worden opgeleid tot volwaardige geleidehonden. Dit vraagt om heel veel tijd en geld. We zijn dan ook heel gelukkig met het plan om in 2008 de vooropleiding van maar liefst vijftien geleidehondenpups mogelijk te maken. Hiermee leveren ze een zeer tastbare bijdrage aan het zelfstandiger worden van visueel gehandicapten."

Vuurwerkbril
Als eerste wapenfeit ondersteunde Specsavers KNGF Geleidehonden aan de vooravond van de jaarwisseling door landelijk een speciale vuurwerkbril aan te bieden. Een hippe bril die voor slechts vijf euro te koop was en waarvan twee euro naar het goede doel is gegaan. Deze actie bracht tot nu toe 5000 euro op. "Ieder jaar belanden tijdens de jaarwisseling honderden mensen met oogletsel in het ziekenhuis. Bijna negen op de tien slachtoffers zijn tussen de 13 en 17 jaar oud en helaas wordt ook ieder jaar een te groot aantal mensen maatschappelijk blind. Bovendien is vuurwerk voor veel dieren een angstaanjagende ervaring. Een extra kwetsbare groep zijn dan de geleidehond en zijn baasje", legt Crooij uit. "Met deze bijzondere actie streven we naar minder oogletsel door vuurwerk én steunen we de opleiding van geleidehonden. Dankzij de steun van onze klanten kan Jules - de allereerste door Specsavers Nederland geadopteerde pup - binnenkort aan zijn training tot geleidehond beginnen!"

Over Specsavers Opticiens
Specsavers Opticiens is de snelst groeiende groep van opticiens in ons land en heeft internationaal meer dan 1000 winkels, waarvan op dit moment 86 winkels in Nederland. De winkels worden geëxploiteerd op 50:50 joint-venture basis onder leiding van een lokale partner/directeur. Specsavers is van mening dat Nederlanders al jaren veel teveel betalen voor een scherpe blik. Met deze filosofie startte het bedrijf in 1997 ook in Nederland. Internationaal verkoopt Specsavers jaarlijks 7,5 miljoen brillen van een hoge kwaliteit tegen een lage prijs. Specsavers-winkels worden geleid door MBO-gediplomeerde opticiens, die uitgebreid oogonderzoek verrichten.

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden) KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond ten behoeve van blinden en zeer slechtzienden. Een geleidehond begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt daarbij obstakels en situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Daarnaast zoekt de hond op commando bepaalde zaken op, zoals een trap, deur, brievenbus of lege plaats in het openbaar vervoer. Dankzij een geleidehond kunnen visueel gehandicapten zelfstandig aan het meest drukke verkeer deelnemen zonder van familie of anderen afhankelijk te zijn. De onafhankelijkheid, bewegingsvrijheid en kameraadschap die de geleidehond zijn visueel gehandicapte baas of bazin (terug)geeft is uniek en onvervangbaar. Voor meer informatie kunt u de website van KNGF Geleidehonden raadplegen: www.geleidehond.nl.


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (