Ingezonden persbericht


Persbericht stichting NLnet

Microsoft moet afgeschreven bestandsformaten in publieke domein brengen

----- Marktleider Office-pakketten op ramkoers met geschiedenis --------


14 January 2008, Amsterdam, Nederland

De Nederlands charitatieve durfkapitaalverschaffer NLnet (1) heeft IT-bedrijf Microsoft verzocht om haar afgeschreven bestandsformaten in op korte termijn in het publieke domein te brengen. Volgens de not-for-profit investeerder maakt dat het morgen voor de standaardisatiewereld, bedrijven en open source ontwikkelaars om beter toegang te krijgen tot hun eigen documenten in de toekomst. Daarnaast helpt het om Microsoft's eigen producten te laten werken met de nieuwe open standaard ODF.

Vooral het vrijgeven van de volledige blauwdruk van de vele verschillende versies van de oude Microsoft Office-formaten (beter bekend als .doc, .xls en .ppt) is dringend nodig voor de werkzaamheden met betrekking tot toekomstige versies van ODF. ODF (ISO 26300) is de ISO-standaard voor Office formaten die in rap tempo het standaard bestandsformaat van keuze voor tekst-editors, spreadsheets en andere office-applicaties aan het worden is binnen overheden, bedrijven, NGO's en individuen. "Er is geen reden om afgeschreven bestandsformaten niet in het publieke domein te brengen", zegt Michiel Leenaars, strategie manager bij de not-for-profit stichting NLnet.

De stichting wijst erop dat het ook in het belang van Microsoft zelf is om deze informatie publiek te maken. In de komende weken zullen de nationale normalisatie-instellingen wereldwijd hun oordeel vellen over het controversiële her-archiveringsformaat OOXML dat momenteel zwaar onder vuur ligt (2) in de Internationale Standaarden Organisatie ISO. De standaard is door Microsoft via het Zwitserse ECMA ingebracht. NLnet is recentelijk lid geworden van ECMA om Interoperabiliteit van de toekomstige OOXML versies met de ODF-standaard te verbeteren. De stichting is verontrust over het feit dat zelfs de leden van deze commissie niet de beschikking kregen over de echte specificaties van de bestandsformaten die ze geacht worden te hercoderen.

"Je kunt van niemand verwachten een herarchiveringsstandaard te maken zonder toegang tot het origineel. Het lijkt ons letterlijk onmogelijk voor standaardenorganisaties om dergelijke voorstellen te beoordelen op zijn merites", zegt Leenaars, lid van de Nederlandse NEN-commissie die verantwoordelijk is voor zowel ODF en OOXML. Momenteel geeft Microsoft alleen offline toegang tot een zeer beperkt deel van de blauwdrukken onder een non-disclosure overeenkomst (3), maar deze zijn onvolledig, onleesbaar, en alleen beschikbaar onder zeer restrictieve voorwaarden - en dus van weinig nut voor normalisatieorganisaties of de softwaregemeenschap.

Er is heel wat controverse over OOXML in het tot dusver mislukte normalisatieproces. Veel van de technische problemen die nog moeten worden opgelost liggen in de lijn van compatibiliteitseisen met een grotendeels onbekend formaat. De stichting vreest dat de voortzetting van het OOXML normalisatie-proces zonder de werkelijke specificaties zal resulteren in ernstige informatieverliezen voor mogelijk tientallen miljoenen klanten (en ex-klanten) van Microsoft.

(1) http://nlnet.nl
(2) http://www.dis29500.org
(3) http://support.microsoft.com/default.aspx/kb/840817 (Scroll naar beneden tot onderaan pagina)

*** Noot aan de redactie

Dit persbericht is ook beschikbaar op:
Http://nlnet.nl/press/20080114-formats.html

*** Media contacten

Michiel Leenaars
Strategie Manager NLnet
+31 6 27050 947
M.leenaars @ nlnet.nl

*** Over Stichting NLnet

Stichting NLnet is een alom gerespecteerde particulier liefdadigheidsfonds dat ondersteuning biedt aan open standaarden en de open source wereld. In de loop der jaren heeft de stichting actief bijgedragen aan (internet) standaarden, open source projecten en faciliterende activiteiten zoals de ontwikkeling van de GPLv3. Stichting NLnet is een onafhankelijke organisatie waarvan de middelen afkomstig zijn van rente op een zeer substantiële eigen kapitaal gevormd in 1997 door de verkoop van de eerste Nederlandse Internet Service Provider. Haar eigen kapitaal zorgt voor een absolute onafhankelijke positie. In de statuten van de vereniging voor de stichting NLnet staat: "het bevorderen van elektronische informatie-uitwisseling en al hetgeen daarmede verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. NLnet gelooft in open standaarden en open source. Op dit moment worden tientallen projecten en organisaties wereldwijd financieel ondersteund. Onder hen: onderzoekslaboratorium NLnet Labs, de Free Software foundation, Stichting ThinkQuest, Intelligent Interactive Distributed Systems en de Internet Society.


---