Cultureel erfgoed en historie in de Black metal

Het gebruik van cultuurhistorie in de muziek is een onderwerp dat tot op heden nauwelijks is onderzocht. Vier studenten hebben zich in het kader van het Belvedere-onderzoekprogramma gestort op de rol van historie en cultuurerfgoed in de metal scene. Metal-bands gebruiken deze thema's regelmatig in hun werk. Historie, cultureel erfgoed en landschap spelen bijvoorbeeld een grote rol te spelen in de Black metal.

Metal is een muziekstijl die door de jaren heen veel kritiek te verwerken heeft gehad. Het zou een duistere subcultuur zijn met een negatieve invloed op jongeren. In 1985 werd er zelfs een rechtszaak aangespannen door Tipper Gore (de vrouw van Al Gore) tegen zanger Dee Snider, waarin hij zijn band Twisted Sister moest verdedigen. De zaak werd door Snider gewonnen, maar resulteerde wel in het "Parental Advisory: Explicit Content" label dat tegenwoordig op veel albums is terug te vinden. Dit label waarschuwt de luisteraar voor een inhoud die mogelijk als schokkend beschouwd wordt.

Metal muziek is echter veel meer dan negatieve media-aandacht alleen. Waar halen metal bands bijvoorbeeld hun inspiratie vandaan? Door middel van interviews en een literatuur- en internetstudie hebben vier studenten van Wageningen Universiteit een exploratieve studie gedaan naar het gebruik van cultureel erfgoed en historie in de metal scene, in opdracht van het Belvedere Onderwijsnetwerk. De opdracht past in het onderzoekprogramma van de Belvedere-leerstoel van Wageningen UR, waarin onder meer de internationale culturele dimensie van erfgoed centraal staat.

In het onderzoek ligt de focus op vijf verschillende substijlen in Europa: Early metal (jaren 60 en vroege jaren 70), The new wave of British heavy metal (jaren 80), Zweedse death metal (jaren 90 tot heden), Noorse black metal (jaren 90 tot heden) en de Folk metal (midden jaren 90 tot heden). Gebleken is dat historie, cultureel erfgoed en landschap vooral in de Black metal en de sterk gerelateerde Viking metal en Folk metal een grote rol spelen. Bands in deze stijlen gebruiken het als inspiratie voor hun songteksten, maar ook in hun performance en artwork om zo een bepaalde sfeer te creëren. Zo worden er bijvoorbeeld hele veldslagen of historische gebeurtenissen 'verteld' en uitgebeeld.

Het onderzoek laat zien dat cultureel verhalend erfgoed ook op een minder gebruikelijke manier belicht kan worden. Historie en het vertellen daarvan blijkt niet beperkt te zijn tot geschiedenisboeken, maar blijkt ook op minder conventionele manieren te kunnen worden overgebracht op mensen. De studenten stellen voor om, zoals dat ook in Libanon gebeurt, metal concerten te organiseren in een inspirerende historische omgeving. Bijvoorbeeld in en rond een kasteel.

Meer informatie kunt u krijgen bij:

Alterra
Roel During
0317 47 43 83 of roel.during@wur.nl