Time : 10:59:01
Date : 14 January 2008
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Resultaten Belgische Voedselconsumptiepeiling overzichtelijk uitgegeven

Met de Voedselconsumptiepeiling werd in 2004 voor het eerst een gestructureerde bevraging georganiseerd over de voedingsgewoonten van de Belgische bevolking. De belangrijkste resultaten van dit grootschalige onderzoek zijn nu gebundeld in een overzichtelijk boek. De gegevens hebben een belangrijke waarde omdat er vanuit het beleid steeds meer aandacht gaat naar gezonde en veilige voeding. Hiervoor is het belangrijk om over volledige en accurate consumptiegegevens te beschikken, zodat bijvoorbeeld risicogroepen geïdentificeerd kunnen worden. Naast de beleidsondersteunende waarde, is dit boek ook een belangrijke bron van informatie voor alle personen en instanties met interesse voor het domein van voeding en gezondheid.

Naast een beschrijving van de studieopzet en de steekproef, behandelt het boek thema's als het maaltijdenpatroon (hoe frequent en waar worden de verschillende maaltijden gebruikt en welke diëten worden gevolgd) en de inname van voedingsmiddelen (hoe vaak gebruikt men bepaalde voedingsmiddelen en hoeveel consumeert men gemiddeld per dag). De inname van voedingsmiddelen wordt ten slotte vertaald naar de hoeveelheid energie, eiwitten, koolhydraten, vetten, calcium, vitamine C en ijzer die men per dag gebruikt.

Alle resultaten worden weergegeven in functie van het geslacht, de leeftijd en de woonplaats en opmerkelijke verschillen in functie van het lichaamsgewicht, het opleidingsniveau, het niveau van fysieke activiteit en het seizoen worden toegelicht. Achteraan bevat het boek nog gedetailleerde overzichtstabellen in functie van de leeftijd en het geslacht.

Publicatiegegevens :
Het boek "De Belgische Voedselconsumptiepeiling 2004 - Voedingsgewoonten van de Belgische bevolking ouder dan 15 jaar". Redacteurs: Noëmi Debacker, Liesbeth Temme, Bianca Cox, Inge Huybrechts, Herman Van Oyen.
ISBN: 9789074968232

Het boek is te verkrijgen vanaf 10 januari 2008.
vcpeca@iph.fgov.be

Voor meer informatie kan u terecht bij de afdeling Epidemiologie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid :

- Noëmi Debacker
Tel 02 642 57 91
noemi.debacker@iph.fgov.be

- Stefanie Vandevijvere
Tel 02 642 57 52
stefanie.vandevijvere@iph.fgov.be

- Herman Van Oyen
Tel 02 642 50 29
herman.vanoyen@iph.fgov.be

Meer informatie over de Voedselconsumptiepeiling is beschikbaar op : http://www.iph.fgov.be/nutria/

URL: http://www.iph.fgov.be/nutria/

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR