Ingezonden persbericht


Persbericht

Isolectra introduceert innovatief koelsysteem 'Stillwaters'

Capelle aan den IJssel, 14 januari 2008 -- Apparatuurkasten zoals straatkasten, moeten goed gekoeld worden willen ze naar behoren functioneren. Op dit moment gebeurt dit veelal met airconditioning apparatuur. Echter, een bijeffect is dat deze apparatuur veel lawaai maakt, meestal meer dan 60 decibel (dB). Daarnaast hebben ze een hoog energieverbruik. Voor het koelen van 1000 Watt aan warmte, is met een conventionele koeling een koelcapaciteit van minimaal 500 Watt nodig. Daarnaast zijn de apparatuurkasten voorzien van lucht in- en uitlaten waardoor ze veel onderhoud behoeven. Reden genoeg voor Isolectra, aanbieder van innovatieve oplossingen, om een nieuw apparaat te ontwikkelen: Stillwaters.

Stillwaters is een koelconcept, gepatenteerd door Isolectra, dat gebruik maakt van grondwater. Omdat de temperatuur onder de grond constant relatief koel is, is het grondwater dat ook. Met behulp van Stillwaters wordt dit water uit de grond gepompt waarna het vervolgens door een hoogrendement warmtewisselaar gaat en de apparatuurkast koelt. Het opgewarmde water wordt weer terug in de aarde gepompt. Naast het feit dat de apparatuurkasten op stabiele temperatuur blijven, maakt Stillwaters weinig geluid. Bij het voorbeeld koelvermogen van één kilowatt produceert het minder dan 40 dB. Daarnaast heeft het slechts een tiende van de energie nodig van traditionele koelmethoden: minder dan 50 Watt.

Het product is zo ontworpen dat de apparatuurbehuizing geheel gesloten is. Dit scheelt aanzienlijk in onderhoud omdat het minder gevoelig is voor bijvoorbeeld vuil en molest. Door het gebruik van Stillwaters is er ook minder CO2 uitstoot dan bij het gebruik van traditionele koelapparatuur. Bij een van de klanten van Isolectra, operator BBned, aanbieder van hoogwaardige breedbanddiensten aan service providers, systeem integrators en telecombedrijven, komt deze vermindering neer op vier ton CO2 per kast. Dit is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van twee personenauto's.

Onlangs is de eerste met Stillwaters uitgeruste kast van BBned geplaatst in het Forepark in Den Haag. BBned gebuikt de koeling in haar glasvezelnetwerk voor zakelijke klanten. Stillwaters wordt ingezet omdat het de hoogwaardige apparatuur van BBned voldoende koelt zonder geluidsoverlast te veroorzaken, maar vooral vanwege de energiebesparing die het de operator oplevert.

"Stillwaters is een doelmatige oplossing met veel bijkomende voordelen," zegt Alex Loobeek, Manager Network Deployment van BBned. "Onze apparatuurkasten zijn optimaal gekoeld en de vermindering in operationele kosten zijn aanzienlijk. Daarnaast is de geluidsoverlast voor de omgeving geminimaliseerd en het milieu blijft gespaard. Ik voorzie een grote toekomst voor deze oplossing."

Op 28 maart aanstaande organiseert Isolectra een themadag over Stillwaters. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via 010 2855206 of info@isolectra.nl.

Over Isolectra
Isolectra levert innovatieve oplossingen die bijdragen aan comfort, veiligheid, zorg en communicatie voor de sectoren Care, Telecom, Building en Industrie. De onderneming is 65 jaar oud, is een betrouwbare partner met kennis van markten en technologie en speelt in op de veranderende behoefte bij de klant. De producten, systemen en diensten zijn terug te vinden in onder andere telecominfrastructuren, gevangenissen, parkeergarages, kantoren, tunnels, luchthavens, woningen, energiecentrales, verzorgingstehuizen, fabrieken, machines en stations. Het bedrijf is onderdeel van de Technische Handelsgroep van TKH Group NV te Haaksbergen. TKH is een internationaal opererende groep ondernemingen die zich heeft gespecialiseerd in het creëren en leveren van innovatieve Telecom, Building en Industrial Solutions. Kijk voor meer informatie op www.isolectra.nl of www.tkh.nl.

Voor meer informatie voor de pers:
Lubbers & De Jong
Elske van Gent

020 421 0565
Elske@l-dj.nl