Gemeente Veenendaal


Jongerenontmoetingsplaats weggehaald

De gemeente heeft de totaal vernielde jongerenontmoetingsplaats aan De Pionier maandag (14 januari)laten weghalen. Daarvoor in de plaats wordt een aantal betonnen blokken neergezet. Burgemeester en wethouders vinden dat jongeren een plek in de openbare ruimte verdienen, maar verbinden daar wel voorwaarden aan voor de leefbaarheid voor de omgeving.

De jongeren moeten er zelf iets van maken en krijgen daarbij ondersteuning van jongerenwerk. De gemeente constateert dat de jongeren van De Pionier de vele kansen die zij hebben gehad, niet hebben aangegrepen.

De groep ontmoette elkaar graag in de buurt van de Ebbenhorst, het Panhuis en de Vrekenhorst.
Om bij regen droog te staan zochten zij beschutting onder de afdaken van woningen. Dit veroorzaakte overlast. De jongeren hebben toen in samenwerking met de jongerenwerker en de politie bij de gemeente en de buurt het voorstel gedaan om op het veldje aan de Pionier een afdakje te bouwen. Nadat zij handtekeningen hadden verzameld bij buurtbewoners in de directe nabijheid van de plek en afspraken hadden gemaakt over het beheer van de JOP, heeft de gemeente de JOP geplaatst.

In het eerste kwartaal 2005 was de eerste Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) in Veenendaal dan ook een feit.

Verantwoordelijkheid

De jongeren committeerden zich in eerste instantie aan beheersregels en namen verantwoordelijkheid. Al snel werd het toch een puinhoop rond de JOP. Buurtbewoners deden met grote regelmaat hun beklag bij politie en gemeente. De groep jongeren was deels aanspreekbaar, maar wees deels naar andere jongeren die het voor hen zouden verpesten. De jongerenwerker heeft intensieve gesprekken gevoerd met de jongeren en de wijkbewoners. Er is geprobeerd een beheergroep van zowel jongeren als bewoners in te stellen. Dit is niet gelukt. Er was geen wederzijds vertrouwen. De jongeren hebben vele kansen gehad om hun JOP te verdedigen en te laten zien dat zij de JOP waard waren, maar zijn daar niet in geslaagd.

Sinds de Lampegietersweek is de situatie onhoudbaar. Er was veel vuurwerkoverlast. De buurt ervoer de situatie als zeer bedreigend. Uiteindelijk is de JOP totaal vernield. In navolging van de klachten heeft het college op vrijdag 11 januari besloten de JOP te verwijderen.

Toezicht

De politie houdt de komende tijd extra toezicht bij de betonblokken die in plaats van de JOP komen. Verder zal het jongerenwerk intensief contact met de jongeren onderhouden en hen blijven motiveren zelf zorg te dragen voor een gezonde en prettige leefomgeving. De gemeente Veenendaal, het jongerenwerk en de politie willen jongeren het perspectief laten houden op terugkeer van de JOP. Daarvoor gelden echter wel strenge voorwaarden als het gaat om gedrag en het nemen van eigen verantwoordelijkheid voor de JOP en de leefomgeving. Het jongeren-werk blijft de jongeren daarin ondersteunen.