GroenLinks

Gekraakte OV-Chipkaart niet meer gebruiken

14 januari 2008

De gekraakte OV-Chipkaart is niet meer geschikt om te gebruiken. RTL Nieuws meldde vandaag dat hackers in staat zijn gebleken een OV-chipkaart te kraken. GroenLinks wil dat de toegangspoortjes in Amsterdam en Rijnmond open gaan en de strippenkaart niet wordt afgeschaft. Consumenten moeten gecompenseerd worden voor eventuele schade. Deze week zou de Kamer op verzoek van GroenLinks al een spoeddebat houden over de problemen met de chipkaart. Staatssecretaris Huizinga (Verkeer) zal in het debat de vraag moeten beantwoorden welke politieke gevolgen het falen van dit miljoenenproject heeft.

Het drama van de OV-Chipkaart wordt met de dag groter. Staatssecretaris Huizinga loopt achter de feiten aan en heeft geen enkele regie. Onlangs nog beweerde de fabrikant dat alleen de chip, en niet de hele kaart gekraakt was. Dat is nu achterhaald; door het beveiligingslek is de OV-chipkaart onbruikbaar geworden. Met een gekraakte kaart kan iedereen gratis reizen.

GroenLinks vindt het onverantwoord om de kaart nog langer te gebruiken. Vervoersbedrijven in Amsterdam en de Rijnmond moeten hun toegangspoortjes openzetten. Huizinga moet haar plan om de strippenkaart te schrappen als vervoersbewijs opschorten. Als blijkt dat de reeds uitgegeven kaarten definitief onbruikbaar zijn, moeten gebruikers ervan schadeloos gesteld worden voor gemaakte onkosten.

GroenLinks-kamerlid Wijnand Duyvendak riep vorige week de staatssecretaris naar de Kamer, toen bleek dat de chip op de kaart te kraken is. Dat spoeddebat zal naar verwachting deze week plaatsvinden. Dat debat hoeft niet meer te gaan over de vraag of de kaart te kraken is, zoveel is nu duidelijk. GroenLinks wil snel maatregelen van de staatssecretaris.

Bovendien moet in het debat de vraag beantwoord worden welke politieke gevolgen het falen van miljoenenproject heeft. Het beveiligingslek is het zoveelste probleem bij de invoering van de OV-chipkaart. Eerder al pleitte GroenLinks voor het stilleggen van de landelijke invoering. Er zijn nog teveel technische mankementen, zoals blijkt uit de GroenLinks-klachtensite www.ov-chipklacht.nl. In november bleek dat heel veel reizigers met de OV-chipkaart meer voor het openbaar vervoer moeten gaan betalen. Ook zijn er problemen met de privacy en de hoge aanschafprijs. Staatssecretaris Huizinga wil vanaf april 2008 in de regio Rotterdam de strippenkaart schrappen als betaalmiddel. GroenLinks vindt dit erg onverstandig.

Wijnand Duyvendak