Gemeente Hengelo

Staatssecretaris Jet Bussemaker in Hengelo: sport en WMO centraal

Staatssecretaris Jet Bussemaker heeft op uitnodiging van het college van B en W van Hengelo een werkbezoek afgelegd aan onze stad op woensdag 9 januari. De staatssecretaris die onder andere welzijn, zorg (de Wet maatschappelijke ondersteuning WMO) en sport in haar portefeuille heeft, heeft zich breed laten informeren over de Hengelose activiteiten op die terreinen.

Dit bood de staatssecretaris de mogelijkheid om wat uitgebreider te praten met de mensen waar het om gaat in de praktijk of die het werk in de praktijk moeten uitvoeren. Voor het werkbezoek waren twee themas gekozen:

* Sport in de wijk

* WMO in de buurt

De staatsecretaris werd ontvangen in het onlangs geopende infocentrum Berflo Es.

Bert Otten was gastheer tijdens het bezoek van Jet Bussemaker De staatssecretaris was onder de indruk van de verbindingen die Hengelo weet te leggen, een kernpunt van de WMO.

Naar aanleiding van een mooie presentatie van Gerard Oude Vrielink van FC Twente Scoren in de Wijk was de staatssecretaris bijzonder geïnteresseerd in de maatschappelijke investeringen van de topssportclub FC Twente in de wijken. FC Twente is inmiddels in drie wijken actief; de Berflo Es in Hengelo en Twekkerveld en Velve-Lindenhof in Enschede. Ze was onder de indruk van de maatschappelijke betrokkenheid van zowel de spelers als het bestuur van FC Twente. Dit kan een voorbeeldfunctie hebben voor andere betaaldvoetbalclubs. Bij monde van Jan van Halst werd ook nog een sterk pleidooi gehouden voor de opkomst, groei én acceptatie van het vrouwenvoetbal op topniveau.

Een bont gezelschap bijeen in het infocentrum Berflo Es.

Ook sportverenigingen in de wijk gaven blijk van hun maatschappelijke betrokkenheid, zoals de Hengelose Voetbalvereniging en het Nederlands Handbalverbond. Ook de initiatieven van individuele wijkbewoners kunnen uitgroeien tot een brede sportieve activiteit, zoals Geert Walgemoed ons vertelde. Wethouder Weber vertelde dat in de visie van de gemeente Hengelo de verbinding tussen topsport en breedtesport hoog op de agenda staat. En tenslotte kon niet ontkomen worden aan een sterk pleidooi voor het FBK-stadion als landelijke accommodatie voor topatletiek.

De lunch werd genuttigd in het FBK-stadion. Daarvoor werd de Oriëntaalse catering ingeschakeld, een initiatief van vrouwen die via Buurtgerichte Sociale Activering nu als startende ondernemers een cateringbedrijfje runnen. Tijdens de lunch sprak de staatssecretaris met oud-leerlingen van de ROC-cursus bij Scoren in de wijk en vrouwen die meededen aan Scoren door participatie.

In het middaguur werd het bezoek voortgezet bij Ponystal t Geerdink. Daar onstpon zich de discussie of de WMO nu iets nieuws gebracht heeft. Fieneke Pieters van de Ponystal liet weten dat het idee om zaken te verbinden al veel ouder is dan de WMO en dat de Ponystal daar een voorbeeld van is,maar dat ze blij is met de WMO omdat op die wijze meer verbindingen worden gelegd.

Als dierenliefhebster had de staatssecretaris ook een close encounter met Amor, één van de ponys van Ponystal t Geerdink.

In het wijkcentrum Hengelose Es werd verder gesproken over de mantelzorg en de ondersteuning voor de mantelzorg. Iedereen was onder de indruk van de verhalen van met name twee jeugdige mantelzorgers, die ze deelden met het gezelschap. Uit deze uit het leven gegrepen getuigenissen bleek maar weer eens hoezeer er een taak ligt om de mantelzorgondersteuning te versterken en dat de extra 32 miljoen euro van de staatssecretaris daar voor hard nodig zijn. Op haar weblog haalt ze dit nog eens expliciet aan.

Veel aandacht voor de indurkwekkende prestaties van soms jonge - mantelzorgers.

Ook de verhalen van drie vrijwilligsters: twee vrouwen van Turkse afkomst die allochtone ouderen bezoeken én de bloemlezing van Klaske Verspiek, maakten de praktijk beeldend. En dat we in Hengelo al veel langer dan de WMO een traditie hebben als geode noabers werd door Klaske Verspiek benoemd als Oud Goud waar we zuinig op mogen zijn.

De Staatssecretaris sloot de dag af met de woorden die voor haar op deze dag sterk verbeeld waren: wederkerigheid, participatie en verbindingen. Een motto dat zij in haar portefeuille graag handhaaft.