Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Kapotgeknipte eiwitten triggeren auto-immuniteit

14 januari 2008

Biochemicus Geurt Schilders heeft enkele eiwitten in kaart gebracht die de activiteit van het menselijk exosoom kunnen reguleren en die assisteren in het afbreken van RNA-moleculen. Verder vond hij dat PM/Scl-75, een van componenten waar het exosoom uit opgebouwd is, geknipt wordt zodra een cel sterft. Tot slot identificeerde Schilders een exosoom-geassocieerd eiwit dat ook vaak herkend wordt door autoantistoffen. Deze antistoffen vormen mogelijk een interessante additionele marker voor de diagnose van het PM/Scl-overlap syndroom. Op donderdag 17 januari promoveert Schilders aan de Radboud Universiteit.

Bij mensen die aan een auto-immuunziekte lijden, is het immuunsysteem zodanig ontregeld dat het antistoffen maakt tegen lichaamseigen stoffen. Bij het polymyositis/sclerodermie (PM/Scl) overlapsyndroom zijn deze antistoffen gericht tegen het exosoom. Dit complex van eiwitten is betrokken bij het afbreken van RNA in de cel. RNA vormt een essentiële schakel in de informatiestroom van de cel en daarom is een strakke controle op de afbraak van RNA van levensbelang voor de cel. Schilders promoveert bij de afdeling Biomoleculaire Chemie, onderdeel van het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences en het Institute for Molecules and Materials.
Inmiddels is Schilders begonnen als post-doc aan een project gericht op het identificeren van autoantilichaam markers voor colorectale kanker bij diezelfde afdeling.

Dit project is uitgevoerd met steun van het gebied Chemische Wetenschappen in het kader van de CW Open Competitie (nu: TOP subsidies en ECHO projectsubsidies).
..............................

Noot voor de redactie,