Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland en Spanje willen stevige basis EU missie Kosovo

14 jan 2008 | Nederland en Spanje hechten groot belang aan een goede rechtsbasis van de toekomstige politiemissie van de Europese Unie in Kosovo. Dat verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Verhagen na een gesprek met zijn Spaanse ambtsgenoot Moratinos en de Spaanse staatssecretaris voor Europese Zaken Navarro maandag in Madrid.

De Europese Unie (EU) is bezig met de voorbereidingen voor een politiemissie in Kosovo, en zal daarnaast een belangrijke bijdrage leveren aan de internationale bestuursmissie voor het gebied. Onderhandelingen tussen Kosovo en Servië over de status van het gebied hebben vorig jaar geen resultaat gehad.

`We moeten zorgen dat de stabiliteit op de Balkan gewaarborgd blijft,' aldus Verhagen. 'De ellende van de jaren negentig moet zich niet herhalen. De EU-missie zal daarin een belangrijke rol spelen. Juist daarom moet de missie gegrondvest zijn in het internationaal recht.'

Tijdens het gesprek tussen de beide ministers en de staatssecretaris kwamen ook andere onderwerpen aan de orde zoals Servië, de Unie voor de Mediterrane Regio, het Midden-Oosten en Latijns Amerika.

Minister Verhagen brengt een tweedaags bezoek aan Spanje. Morgen neemt hij deel aan het internationale forum van de Alliantie der Beschavingen, waar een groot aantal van internationale leiders hun opwachting maakt. De Alliantie is opgericht uit de zorgen over het groeiende wantrouwen, angst en misverstanden tussen het Westen en de moslimwereld, en het extremisme en de terreur die daaruit zijn voortgekomen. De Alliantie probeert constructieve oplossingen te vinden voor de spanningen tussen geloven en culturen. Verhagen zal in de marge van het forum onder andere spreken met de voorzitters van de Arabische Liga en van de Organisatie van Islamitische Landen.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl