Fototentoonstelling Facing Leprosy 14-24 januari 2008

03/01/2008 14:37


De Lepra Stichting


Jan-Joseph Stok exposeert in Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Kaartende mannen, lachende vrouwen. Achter de alledaagse beelden van Jan-Joseph Stok schuilt het leed van de leprapatiënten die hij fotografeert. In de marges van de samenleving; de sloppenwijken van New Delhi (India), een lepradorp buiten Kathmandu (Nepal), leven honderdduizenden mensen met lepra. Stok laat zien wat vaak buiten beeld blijft: hun kracht, hun schoonheid.

Jan-Joseph Stok: 'Lepra raakte mij. Net als de honger in Ethiopië en de oorlogen in Sudan, Noord-Oeganda en Kosovo.' De eerste confrontatie was in een Congolees ziekenhuis voor leprapatiënten. 'Ik zag mensen die niet mochten werken. Geen hulp kregen. Buiten de stad moesten wonen en grote angst hadden voor andere mensen.'

Terug in Nederland vroeg Stok de Leprastichting iets te doen aan deze situatie. Zo begon de samenwerking. 'Mijn manier van fotograferen past bij de Leprastichting. Het zijn foto's met hoop,' vertelt Stok.

De fotoselectie voor de expositie omvat beelden van een leprakolonie nabij Kathmandu (Nepal), van de mooie Umeshi die in haar tienerjaren met de ziekte te kampen krijgt, van patiënten in de sloppenwijken van New Delhi.

Aanvang opening: 14 januari 19.30 uur
Locatie: Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Jan-Joseph Stok (28) won in januari 2006 de Canonprijs, de jaarlijkse onderscheiding van de jury van de Zilveren Camera voor de beste fotojournalist onder de dertig jaar.

Stok is geboren in Tilburg, maar groeide op in Frankrijk. Na zijn middelbare schooltijd studeerde hij drie jaar lang Fotojournalistiek in Amsterdam. Na een jaar freelancen raakte hij gewond in Kosovo. Dat was een keerpunt. Stok wilde meer weten van de wereld en startte met de opleiding Europese Studies in Maastricht. Ook volgde hij een semester Fotojournalistiek aan de Deense School voor Journalistiek in Aarhus. Tegelijkertijd liep hij stage bij Politiken (Deens Dagblad). Stok sloot zijn studies af met een Master Fotojournalistiek en Documentaire Fotografie aan de Londense School voor Communicatie.

Stok en zijn camera reisden de hele wereld over. In 2005 had hij vier exposities, drie in Nederland en één in Parijs. Hij werkte voor vele internationale kranten en tijdschriften. En fotografeerde regelmatig voor ngo's. Vooral om het dagelijks leven te laten zien. Niet het 'harde' nieuws.
Stok laat ongerechtigheid zien: 'Elk mens verdient het om in beeld te komen. Als ik een situatie oneerlijk vind, ga ik fotograferen om iets voor de mensen te doen.'

http://www.janjosephstok.com