Hoogheemraadschap van Rijnland



Sanering riooloverstorten moet sneller

De sanering van riooloverstorten in stedelijk gebied gaat niet snel genoeg. Dat schrijft het hoogheemraadschap van Rijnland in zijn "Evaluatie overstorten en ongerioleerde lozingen - maatlat riolering gemeenten 2006". Niet alle gemeenten gaan even voortvarend te werk bij het saneren van overstorten in stedelijk gebied. Rijnland constateert ook dat vooral in het landelijk gebied flinke vooruitgang is geboekt bij het saneren van ongerioleerde lozingen.

In het rapport zegt Rijnland dat een aantal gemeenten hun rioleringszaken goed op orde hebben, daar zijn de overstorten binnen de gestelde termijn aangepakt. Helaas zijn er ook gemeenten waar dat nog niet het geval is en waar het uitvoeringstempo flink omhoog moet om de gestelde termijn van 2010 te halen.

De meeste vertraging is te wijten aan het feit dat sanering van overstorten vaak gepaard gaat met ingrijpende en dure maatregelen in het rioolstelsel. Voor een deel komt de vertraging omdat gekozen is voor afkoppelen van het regenwaterriool van het vuilwaterriool. Dat is een duurzamere oplossing, maar duurt over het algemeen ook langer om uit te voeren.

Rijnland verwacht dat in 2008 alle zesduizend panden die in 1999 niet over riolering beschikten zijn aangesloten. In gevallen waarbij aansluiting op het rioolnetwerk erg moeilijk of kostbaar is, is gebruik gemaakt van zogenaamde IBA's, installaties voor de individuele behandeling van afvalwater.

Rijnland wil de gemeenten er op een aantal manieren toe aansporen het tempo van sanering op te voeren. Dat kan door de contacten tussen het waterschap en de gemeente te intensiveren of door gemeenten financieel te stimuleren, maar ook door handhavend op te treden.

De sanering van overstorten is geregeld in de zogenaamde overstortvergunningen. Daarin spreken gemeente en Rijnland af binnen welke termijn de overstort aangepakt moet zijn. Wanneer de gemeente niet aan de voorwaarden in de vergunning voldoet kan Rijnland een dwangsom opleggen.

Downloads

Brief bij eindrapport (pdf)
Eindrapport (pdf)
'Droge voeten, schoon water!'