Senternovem


Bijeenkomst over restwarmte: heeft u een warmtebehoefte, denk ook eens aan uw buurman!

Aanvangsdatum

15-01-2008

De bijeenkomst start om 13.30 uur en eindigt om 16.45 uur met een borrel

De energieprijzen blijven stijgen. Veel bedrijven en instellingen zijn op zoek naar energiebesparende mogelijkheden. Het programma Energie Onderzoek Subsidie (EOS) brengt de kwaliteit van onderzoek en kennis in Nederland op een hoger niveau door de ontwikkeling van nieuwe technologie te stimuleren, met als doel het realiseren van een duurzame energievoorziening.

In praktijk
Maatschap Wollerich heeft een co-vergistingsinstallatie geplaatst en met subsidie van EOS een warmtenet op zijn akkerbouwbedrijf gebouwd. Hiermee wekt hij elektriciteit op waarbij warmte vrij komt. Omdat de warmtevraag op het bedrijf niet groot genoeg is om de vrijgekomen warmte zelf efficient te gebruiken, levert de maatschap de warmte via een warmtedistributieleiding aan het naburig pluimveebedrijf van Erik Schuur, op 500 meter verderop. Tot op heden voorzag dit pluimveebedrijf in de eigen warmtebehoefte door middel van een gasketel. Door nuttig gebruiken van de restwarmte wordt op dit bedrijf zo'n 44.000 en 48.000 m3 aardgas bespaard per jaar. Dit komt overeen met 87 tot 95 ton CO2-reductie.

Op 15 januari 2008 organiseert EOS een bedrijfspresentatie bij Maatschap Wollerich. Tijdens deze bijeenkomst maakt u kennis met dit project. U kunt zien hoe deze warmtevrager (pluimveebedrijf Maatschap H.H. Schuur) en de warmteaanbieder (Maatschap Wollerich) elkaar gevonden hebben. U hoort over de succes- en faalfactoren, de vergunning en financiële zaken. Tijdens een rondleiding kunt u de constructie van het warmtenet bekijken.

Programma

Tijd

Onderwerp

13.30 uur

Ontvangst met koffie en thee

14.00 uur

Welkom door dagvoorzitter Jelle Nijdam (manager EOS) van SenterNovem

Een korte inleiding over restwarmteprojecten

14.15 uur

Presentatie van het project restwarmte bij Maatschap Wollerich

Door Erwin Wollericht, pluimveehouder Erik Schuur en Marcel Baks van PlaET

15.00 uur

Vergunningsaspecten

Door de heer Rijnberg van de gemeente Borger-Odoorn

15.20 uur

Financiering en subsidiëring van dit soort projecten

Door Hans van den Boom, sectormanager veehouderij Rabobank Nederland

Door Sigrid Schulkes van SenterNovem (over subisidies)

15.50 uur

Vragenronde

16.00 uur

Rondleiding door bedrijf Maatschap Wollerich en warmtenet bij Maatschap H.H. Schuur

16.45 uur

Borrel met hapjes

Doelgroep

De bijeenkomst is met name bedoeld voor bedrijven die een warmtevraag van enkele honderden kW (thermisch) tot enkele MW (th) hebben. Dit zijn bijvoorbeeld zorginstellingen, saunacomplexen, zwembaden, pluimveebedrijven, etc. Daarnaast is de bijeenkomst interessant voor bedrijven die deze hoeveelheden restwarmte kunnen leveren, zoals agrarische bedrijven, glastuinders en diverse fabrieken.

Locatie

Maatschap H.H. Schuur, Zuiderdiep 286 in Tweede Exloërmond (Drenthe).

Toegangsprijs

nvt

Contact

Schrijf u snel in voor deze bijeenkomst; er is plaats voor maximaal 50 personen. U kunt zich aanmelden door o.v.v. Maatschap Wollerich een e-mail te sturen naar eos@senternovem.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sigrid Schulkes (070-373 59 91 / s.chulkes@senternovem.nl) of met André de Boer (030-239 3446 / a.de.boer@senternovem.nl).

NB: Helaas kunnen geïnteresseerde pluimveehouders alleen tot deze bedrijfspresentatie toegelaten worden als zij voldoen aan de hygiënische voorschriften.