Gemeente Lopik

Nieuws

Raadsvergadering 15-01-2008 over nieuwbouw Wieleroord

Op 15 januari 2008 zal de gemeenteraad vergaderen over nieuwbouw Wieleroord. Na het doorlopen van de Europese aanbestedingsprocedure blijkt dat het beoogde gebouw niet te realiseren is met de huidige beschikbare middelen. De raad staat voor een cruciaal moment in de besluitvorming. Om de nieuwbouw te realiseren, zal simpel gezegd of concessies gedaan moeten worden ten aanzien van het gebouw, of extra geld moeten worden gevonden.
Deze raadsvergadering is openbaar. Belangstellenden kunnen plaatsnemen op de publieke tribune.

Europese aanbesteding

In december 2006 is de Europese aanbesteding gestart; een verplichte procedure voor de overheid bij aanbesteding van een gebouw als Wieleroord. Voor zon aanbesteding moeten alle documenten zoals bestekken, tekeningen, bouwkundige, constructieve en technische adviezen klaar zijn. Een niet geringe klus! De kostenraming is bovendien geactualiseerd, omdat de prijzen in de bouw (met name van toeleveranciers) flink zijn gestegen en nog stijgen. Van een groot aantal bedrijven dat heeft aangegeven belangstelling te hebben, is een selectie gemaakt.

Eén aanbieding na verlenging van termijnen

Met twee geselecteerde bedrijven is een aantal gesprekken gevoerd, waarna zij zijn verzocht een aanbieding uit te brengen. Kort voor het verstrijken van de daarvoor gestelde termijn heeft één bedrijf zich teruggetrokken. Het enig overgebleven bedrijf, een consortium bestaande uit een exploitant als hoofdaannemer plus een aannemer, kon niet eenvoudig een aanbieding uitbrengen. Dit vanwege discussiepunten over architectonische voorstellen voor complexe bouwelementen. Dit consortium heeft wel een kostencalculatie opgesteld. Hoewel er grote waardering bestond voor het unieke gebouw werd getwijfeld aan de financiële haalbaarheid. Met de opgestelde kostencalculatie was het voor het consortium duidelijk dat het niet kon voldoen aan de door de gemeenteraad gestelde kaders. De beschikbare financiële middelen staan niet langer in verhouding met de werkelijke bouwkosten.

Na verlenging van een aantal termijnen is een deadline gesteld en heeft het bedrijf bevestigd toch een aanbieding te doen. Daarna heeft een zogenaamde verificatie plaatsgevonden, waarbij de gegevens van de kostencalculatie zijn vergeleken met de directiebegroting zoals deze door (namens) de architect is opgesteld. Op grond van die verificatie bleek dat een één op één vergelijking niet in alle gevallen te maken was. Dit omdat de directiebegroting strikt het bestek had gevolgd en het consortium ook alle bijkomende kosten had verdisconteerd in zijn aanbieding.

Extra raadsvergadering 15 januari 2008

Het consortium heeft op 7 december 2007 een aanbieding uitgebracht waarover de selectiecommissie een advies uitbrengt. Dit advies beschrijft dat met de huidige beschikbare middelen het beoogde gebouw niet te realiseren is.

Het college zal dit advies binnenkort behandelen. Vervolgens biedt het college een voorstel aan de raad aan, dat zal worden behandeld tijdens een extra openbare raadsvergadering op 15 januari 2008.

Op basis van het voorstel zal de raad een besluit nemen over het al dan niet herzien van de uitgangspunten. Om de nieuwbouw te realiseren, zal simpel gezegd of concessies gedaan moeten worden ten aanzien van het gebouw, of extra geld moeten worden gevonden. Extra geld kan bijvoorbeeld worden gevonden in de vorm van een hogere eenmalige investeringsbijdrage, of een jaarlijkse bijdrage in de exploitatie.