Ingezonden persbericht


debalie | centrum voor politiek en cultuur

Wat willen de opkomende grootheden?
met Pratap Bhanu Mehta, Nozizwe Madlala-Routledge and Alicides Costa Vaz

aflevering #3 | di 15 januari 2008 | 20.00 uur | debat

In de derde aflevering van 'De Geglobaliseerde Glazen Bol; De Toekomst van de Internationale Gemeenschap Voorspeld' staan de opkomende machten India, Zuid-Afrika en Brazilië centaal. Met horten en stoten krijgen zij een steeds grotere rol op het wereldtoneel, maar wat willen deze landen en hoe gaan ze dat bereiken? Wat gaan ze anders doen dan de grootmachten voor hen? Op welke wijze dringt de nationale geschiedenis van deze landen door in hun houding jegens de rest van de wereld?

Ondanks een goed georganiseerd maatschappelijk middenveld, hoge economische groei en democratische principes, kampt India nog steeds met zeer grote ongelijkheid. Deze ongelijkheid beïnvloedt het functioneren van de democratie, aangezien werken binnen de overheid meer te maken heeft met status en het behouden van een positie dan met landsbelang. Wat voor effect heeft dit op de toekomstige rol van India in de wereld?

Na het einde van de apartheid werd Zuid-Afrika onder leiding van president Mandela een belangrijk voorvechter van mensenrechten en de internationale rechtsorde; een land met een groot prestige. De laatste jaren zijn daar barsten in gekomen, onder meer door corruptie-schandalen. Ook de opvattingen van de regering over AIDS spelen een belangrijke rol in het verminderde internationale aanzien.

Net zoals veel andere landen in Latijns Amerika wordt Brazilië geleid door een linkse president, Lula da Silva. Latijns Amerika is het werelddeel waarin de arme bevolking via de stembus heeft aangegeven genoeg te hebben van het neo-liberale gedachtegoed. De oprichting van een eigen ontwikkelingsbank met een expliciete verwijzing naar het falen van de Wereldbank en het IMF is één van de vele ontwikkelingen die hieruit voortkomen.

Over de plek van deze drie landen in het internationaal bestel van de toekomst gaan Pieter van Os en Wilbur Perlot in gesprek met Pratap Bhanu Mehta, Nozizwe Madlala-Routledge en Alicides Costa Vaz.

In de eerste aflevering van de Glazen Bol op 13 november ontstond er een discussie over hoe goede mensen verkeerde beslissingen kunnen nemen. Bahram Sadeghi gaat op zoek naar een antwoord op deze vraag onder het motto "Als iedereen een betere wereld wil, waarom hebben we die dan niet?". Het resultaat van de zoektocht wordt tijdens de avond getoond. De derde bijdrage van Visual Foreign Correspondents wordt gemaakt door de Turkse kunstenaar Erhan Muratoglu.

Over de gasten:
Pratap Bhanu Mehta is een Indiase politieke wetenschapper. Hij is directeur van het toonaangevende Centre for Policy Research in New Delhi. Hiervoor was hij o.a. hoogleraar aan Harvard University. Zijn talrijke publicaties gaan o.a. over de politieke instituties van India. Eén van zijn meer recente boeken is The Burden of Democracy. Nozizwe Madlala-Routledge is lid van het parlement in Zuid-Afrika. Zij is staatssecretaris geweest op de ministeries van Defensie en Volksgezondheid. Uit de laatste functie is zij in augustus ontslagen, naar verluidt omdat ze in conflict kwam met de andere leden van de regering over haar opvatting dat AIDS een seksueel overdraagbare aandoening is.

Alcides Costa Vaz is directeur en hoogleraar van het Instituut voor Internationale Betrekkingen van de Universiteit van Brasilia. Hij is in eigen land een bekend commentator van ontwikkelingen op het gebied van Brazilië's buitenlandbeleid. Op het ogenblik werkt hij aan een boek over de rol van opkomende landen op het wereldtoneel.

De Geglobaliseerde Glazen Bol is een serie van De Balie met medewerking van De Volkskrant en Vrij Nederland. Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het NCDO.

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 PR Amsterdam Tijd: dinsdag 15 januari, 20.00 uur | Prijs: 8 euro / 6 euro Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur) Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda

Noot voor de redactie /