Gemeente Enschede

Enschede seniorenproof?

Hogeland Zuid, `t Wooldrik, Varvik- Diekman en de Leuriks

Bent u 55 jaar of ouder en woont u in de wijk Hogeland Zuid, `t Wooldrik, Varvik-Diekman of de Leuriks? Dan wordt u hierbij uitgenodigd voor het project Seniorenproof dat 15 januari 2008 start. U krijgt de kans om mee te denken wat er moet gebeuren om deze wijken nu en in de toekomst geschikt te maken voor senioren. Het gaat daarbij om de thema's zorg en welzijn, participatie en dienstverlening, wonen en woonomgeving en veiligheid en mobiliteit.

Op dinsdag 15 januari 2008 start het project. In de Roef, Pastoor Geertmanstraat 17 is er van 14:00 - 15:30 uur en van 19:30 - 21:00 uur een startbijeenkomst. Hiervoor worden alle inwoners, wonende in de wijken Hogeland-Zuid, `t Wooldrik, Varvik-Diekman en de Leuriks, van 55 jaar en ouder uitgenodigd.

Seniorenproof
Het project Seniorenproof is een methode waarbij senioren (55 jaar en ouder) meepraten over hun eigen leef- en woonomgeving. Dit gebeurt in themawerkgroepen. Hierin kunnen (toekomstige) senioren (samen) hun oordeel geven en hun wensen uitspreken over de thema's wonen en woonomgeving, zorg en welzijn, particpatie en dienstverlening en veiligheid en mobiliteit.

Door dit project krijgen alle inwoners uit de genoemde wijken die 55 jaar of ouder zijn, de kans om mee te denken over de wijk waarin ze wonen. Het draait om de vraag hoe de toekomst eruit moet zien om het woon- en leefklimaat voor de oudere inwoners plezierig te houden. Het gaat om beleidsmaatregelen op de korte en op de langere termijn. Wat moet er op korte termijn worden aangepakt en welke veranderingen zijn belangrijk voor de langere termijn? Het kan hier gaan om specifieke voorzieningen voor ouderen, maar het kan ook gaan om aanpassingen van algemene voorzieningen zodat deze voor de oudere inwoner goed toegankelijk blijven.

Startbijeenkomst
Tijdens de startbijeenkomst ontvangen de deelnemers de nodige informatie over het project en de samenstelling van de werkgroepen, zodat de bezoekers kunnen beoordelen of het iets voor hen is om mee te doen. Iedere werkgroep bestaat uit ongeveer zeven deelnemers; de voorzitters en secretarissen dienen bij voorkeur uit de doelgroep senioren te komen. De werkgroepen krijgen professionele ondersteuning en krijgen elk een werkbudget. De werkgroepen bepalen zelf hun werkwijze binnen de vastgestelde kaders en streven ernaar hun werkzaamheden in ongeveer zes bijeenkomsten af te ronden.

Initiatief
Het project seniorenproof is een initiatief van de wijkraad Zuid-Oost. Het initiatief wordt ondersteund door het POOB (het plaatselijke overleg ouderenbonden), het SENtrum, (het provinciale overleg van de ouderenbonden), de Stichting Welzijn Ouderen, Alifa, Woningcorporaties De Woonplaats, Domijn en Ons Huis en stadsdeelmanagement Oost.

Programma 15 januari
13:30 / 19:00 uur inloop met koffie/thee

1. Opening

2. Wat houdt Seniorenproof in?

3. Ondertekening Intentieverklaring

Tijdens de bijeenkomst is er een sociale markt waar verschillende organisaties vertegenwoordigd zijn.

Bijlage(n)

Open 7969_Flyer_A5_Seniorenproof.pdf in nieuw window 7969_Flyer_A5_Seniorenproof.pdf

7 januari 2008