Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nieuwe methoden om differentiaalvergelijkingen op te lossen

11 januari 2008

Wiskundige Valeriu Savcenco heeft nieuwe methoden ontwikkeld voor het numeriek oplossen van gewone differentiaalvergelijkingen. Deze zogenoemde multirate-methoden zijn zeer efficiënt voor grote sustemen waarvan sommige componenten een actiever gedrag vertonen dan andere componenten in hetzelfde systeem. Savcenco promoveert 15 januari aan de Universiteit van Amserdam.

Er zijn talrijke fenomenen in verschillende technologie- en wetenschapsgebieden die door systemen van gewone differentiaalvergelijkingen worden gevormd. Voor grote systemen van gewone differentiaalvergelijkingen kunnen sommige componenten een actiever gedrag vertonen dan andere componenten. Om dergelijke problemen numeriek op te lossen kunnen zogenoemde multirate-methoden zeer efficiënt zijn. Bij deze methoden is het mogelijk om een grote tijdstap te nemen voor langzaam variërende componenten en kleine tijdstappen voor componenten met een snelle variatie. Valeriu Savcenco behandelt het ontwerp, de analyse en de experimentele resultaten van multirate-methoden voor het numeriek oplossen van gewone differentiaalvergelijkingen.

Dit project wordt uitgevoerd in het kader van de Open Competitie (nu: Vrije Competitie). Het project heeft als eerste de Peterich Prijs gewonnen. De Vrije Competitie is bestemd voor de beste wetenschappelijke projectvoorstellen zonder thematische randvoorwaarden.

..............................

Noot voor de redactie,