Agrarische sector optimistisch voor 2008

15/01/2008 10:02



GIBO Groep Accountants & Adviseurs



Ruim tachtig procent van de agrarische ondernemers in Nederland verwacht een beter resultaat in 2008 dan het afgelopen jaar. Deze optimistische verwachting, die in alle sectoren aanwezig is, leidt tot een grote investeringsbereidheid. Maar liefst 75% van de agrarische bedrijven gaat dit jaar investeren en bijna 25% is van plan om in 2008 meer werk uit te besteden of meer personeel aan te nemen. Van de 439 agrarische ondernemers gaf maar liefst 8% aan een internationale activiteit te willen ontplooien. Dat blijkt uit een enqu(ee)te waarmee GIBO Groep Accountants en Adviseurs de verwachtingen van ondernemers voor het komende jaar peilt.

Optimisme
Het optimisme voor 2008 is enorm bij de agrarische ondernemers. Vooral de melkveehouders (90%) en de intensieve veehouders (90%) zien betere kansen voor het nieuwe jaar. De akkerbouwers (78%) en de tuinbouwers (66%) zijn ook optimistisch.

Investeren
Met zoveel optimisme is het niet verbazingwekkend dat ook de investeringsbereidheid hoog is. Driekwart van alle agrarische ondernemers zegt te gaan investeren dit jaar. Onder de melkveehouders is dit zelfs 85%. Bij de overige sectoren is dit 65%. Opvallend is de omvang van de geplande investeringen in de intensieve veehouderij. Ruim 70% van deze beroepsgroep heeft plannen om meer dan 100.000 euro te gaan investeren. Daarvan verwacht zelfs 16% het budget van 1.000.000 euro te overschrijden.

Uitdagingen
De belangrijkste doelstelling voor dit jaar is met stip kostenverlaging door een betere efficiency (69%) met behulp van automatisering, mechanisatie of arbeidsefficiency. Het investeren in kennis & innovatie (45%) en schaalvergroting (43%) nemen een goede tweede plaats en derde plaats in. In de intensieve veehouderij en de tuinbouw wordt het verbeteren van de marketing en afzet relatief veel genoemd als belangrijke uitdaging.

Bedreigingen
Ook zien agrarische ondernemers bedreigingen voor 2008. De grootste bedreigingen voor de land- en tuinbouw zijn: nieuwe wet- en regelgeving voor het mestbeleid (56%), de stijgende energiekosten (46%), de stijgende rentekosten (43%) en de dreiging van dierziekten en fytosanitaire regels (42%). Specifiek ziet de intensieve veehouderij het imago van de sector (43%) als een (zeer) belangrijke dreiging. Voor de tuin- en akkerbouw zijn de nieuwe regels voor gewasbescherming een punt van zorg.

Informatiebronnen
Ook uit de enqu(ee)te blijkt, dat internet een steeds effectievere en efficiëntere manier is om specifieke vragen te beantwoorden. De rol van internet wordt door 73 procent van de agrarische ondernemers als (zeer) belangrijke bron van informatie erkend. Andere (zeer) belangrijke informatiebronnen zijn collega-ondernemers (70%), vakbladen (74%) en het accountantskantoor (68%).





http://www.gibogroep.nl