GroenLinks

koopkracht achteruit in 2008: kabinet moet over de brug komen

Beloofd is beloofd: kabinet moet over de brug komen

15 januari 2008

Het kabinet mag zich er niet bij neerleggen dat vrijwel iedereen er in 2008 in koopkracht achteruit gaat. In ieder geval voor mensen met een laag inkomen, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten moet er een compensatieregeling komen. Dat kan bijvoorbeeld door alle mensen met huurtoeslag een extraatje te geven of door compensatie via de zorgtoeslag.

Minister Bos kan dit betalen uit de aardgasbaten, die door de hoge olieprijs enorm zijn. Ook kan de koopkrachtenveloppe, die pas in 2009 wordt geopend, een jaar naar voren worden gehaald. Dat stelt Ineke van Gent in reactie op berekeningen van het NIBUD dat vrijwel iedereen in Nederland in 2008 moet inleveren, terwijl het kabinet eerder beloofde dat mensen minimaal op de nullijn zouden uitkomen.

Aan het eind van salaris nog een stuk maand over
Het leven wordt in 2008 een stuk duurder, blijkt uit berekeningen van het NIBUD. Voor een aantal lastenverzwaringen is het kabinet rechtstreeks verantwoordelijk: onder andere voor de hogere BTW waardoor de boodschappen duurder zijn geworden. Ook de introductie van het eigen risico in de zorg van 150 euro, gaat bij veel mensen ten koste van hun koopkracht. Ten derde wordt nog steeds ruim 200 euro per huishouden per jaar bezuinigd op de huurtoeslag.

Compensatie noodzakelijk
GroenLinks vindt dat het kabinet voor de zwakste groepen met maatregelen moet komen om te zorgen dat zij niet door de nullijn zakken. Zeker mensen die buiten hun schuld om in de financiële problemen komen, bijvoorbeeld doordat zij hoge zorgkosten hebben, moeten via een hogere zorgtoeslag worden gecompenseerd.

Ineke van Gent