Draaikontenspel en petitie in strijd tegen legbatterij

15/01/2008 10:30



Stichting Wakker Dier



Stichting Wakker Dier overhandigt vandaag in Nieuwspoort een petitie aan Kamerleden waarin hen wordt gevraagd niet te gaan draaikonten in het debat over de legbatterij op 28 januari. Gelijkertijd lanceert Wakker Dier ook het Grote Politieke Draaikonten-animatiespel. De kamerleden zijn uitgenodigd het spel te spelen. Een Kamermeerderheid wil alle legbatterijen verbieden maar staat vooralsnog lijnrecht tegenover minister Verburg die de 'verrijkte legbatterij' wil toestaan. Wakker Dier vreest voor gedraaikont in de kamerbankjes waardoor kippen nog langer achter tralies op een A4'tje leefruimte moeten leven. Daarom introduceert Wakker Dier een 'draaikont-alert' die alle spelers van het draaikontenspel op www.wakkerdier.nl op de hoogte stelt van Haags gedraaikont.

In december 2006 stemde een Kamermeerderheid van PvdA, SP, Christen Unie, Groen Links, D66 en PvdD voor een motie die de minister opdraagt alle legbatterijen te verbieden. Minister Verburg stuurt echter aan op een confrontatie met de Kamer: in oktober kondigde zij in haar nota dierenwelzijn doodleuk aan de motie niet te gaan uitvoeren. Ze wil de verrijkte legbatterij wél toestaan. Op 28 januari zal de kamer met de minister debatteren over haar nota en haar weigering de legbatterij te verbieden. Als bovengenoemde partijen voet bij stuk houden, komt er na 30 jaar maatschappelijke kritiek eindelijk een einde aan de legbatterij.

In Nederland leven nog altijd circa 19 miljoen kippen in legbatterijen. Hierin zitten kippen achter tralies op minder dan een A4'tje leefruimte (550cm2). In een verrijkte legbatterij heeft elke kip iets meer dan een A4'tje (750cm2) leefruimte. In de verrijkte kooi hangt een zitstok, zo laag dat deze de kippen in de weg hangt. Achter twee plastic flapjes kan een kip op tralies een ei leggen; dit wordt een legnest genoemd. Verder ligt er een plastic borstelmatje in de kooi, waarop de kippen zouden moeten kunnen scharrelen. De verrijkte legbatterij is niets meer dan 'een legbatterij met een behangetje'.

Wakker Dier voert succesvol campagne tegen de legbatterij. In 2004 zegden alle supermarkten en veel groothandels Wakker Dier toe, geen legbatterij-eieren meer te verkopen. Deze eieren worden helaas nog wel vaak verwerkt in koekjes, cake en mayonaise. Daarom voert Wakker Dier op dit moment actie tegen legbatterij-eieren in deze producten. Na een paar maanden actievoeren hebben al diverse bedrijven toegezegd alleen nog maar gebruik te (gaan) maken van scharreleieren: Verkade, Bolletje, Mars, Remia, Bakker Bart, de grootste stroopwafelbakker ter wereld Van der Breggen, McDonald's en Stay Okay. Momenteel voert Wakker Dier nog actie tegen onder meer Calvé, Gouda's Glorie, Zaanse mayonaise, Johma en LU.

De legbatterijcampagne van Wakker Dier richt zich nu ook op de politiek. Daarvoor is het draaikontenspel ontwikkeld: herkenbare animatie-politici gaan in blote kont draaikonten en de speler moet zorgen dat ze weer rustig in de kamerbankjes gaan zitten.





http://www.wakkerdier.nl