Politie Haaglanden

Persberichten 15 januari

Haaglanden, 15-01-2008

Betrapt zonder rijbewijs
Den Haag Surveillerende agenten reden maandag 14 januari rond 20.30 uur in de Tasmanstraat toen ze zagen dat een Haagse automobilist zijn voertuig telkens een paar meter verplaatste waarna de motor weer afsloeg. Toen de agenten de bestuurder aanspraken en om zijn rijbewijs vroegen, gaf de man geen antwoord maar zette het op een rennen. De agenten wisten de man in de Van Diemenstraat aan te houden. Ze namen hem mee naar het politiebureau. Daar bleek dat de man pas 17 jaar oud is en daarom niet in het bezit is van een rijbewijs. De man heeft verschillende processen-verbaal meegekregen. Na overleg met zijn ouders mocht de jonge bestuurder op eigen gelegenheid naar huis.

Minderjarigen aangehouden met vuurwerk
Den Haag Surveillerende agenten hielden maandag 14 januari omstreeks 17.30 uur twee Haagse jongens aan die vuurwerk afstaken in de binnentuinen van de Oosterhesselenstraat. De agenten zagen boven de woningen een vuurpijl afgaan en besloten een kijkje te nemen in de binnentuinen. Daar troffen ze de twee jongens van 11 en 12 jaar aan, die op dat moment een vuurpijl afstaken in de richting van een paar woningen. De jongens werden overgebracht naar het politiebureau waar hun ouders in kennis werden gesteld. De jongste van de twee kreeg een flinke preek. Zijn 12-jarige maatje kreeg een bekeuring voor het afsteken van vuurwerk.

Snelheidscontroles
Den Haag Politie Haaglanden controleerde maandag 14 januari op de Maanweg en de Loevesteinlaan automobilisten op hun snelheid. Op de Maanweg werden tussen 10.30 uur en 12.30 uur in totaal 110 automobilisten gecontroleerd. Alle bestuurders hielden zich keurig aan de maximum toegestane snelheid van 50 km/uur.

Op de Loevesteinlaan werden tussen 13.30 uur en 16.30 uur 775 automobilisten gecontroleerd. Van hen reden in totaal elf bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid was 63 km/uur.

Hennepkwekerij ontdekt, verdachten aangehouden
Den Haag Naar aanleiding van een anonieme tip over een hennepkwekerij, hielden agenten maandag 14 januari rond 14.00 uur negen verdachten aan in een woning aan de Ootmarsumstraat. Buiten de woning was een sterke henneplucht waarneembaar, waarop de agenten met een machtiging de woning betraden. In de woning werd inderdaad een hennepkwekerij aangetroffen, waar op dat moment de oogst werd geknipt. De negen personen, zes vrouwen en drie mannen tussen de 26 en 54 jaar uit Den Haag en Rijswijk werden allen aangehouden. Alle verdachten zijn in verzekering gesteld. De politie onderzoekt de zaak.

Op heterdaad betrapt bij fietsendiefstal
Den Haag Twee agenten in burgerkleding liepen maandag 14 januari om 20.20 uur in de Grote Marktstraat toen zij zagen hoe een 20-jarige Hagenaar met een grote tang probeerde het slot van een fiets open te knippen. De agenten hebben de Hagenaar aangehouden en meegenomen naar het bureau. Zijn gereedschap is in beslag genomen. De verdachte bleek geregistreerd te staan als veelpleger. Hij zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Uit de hand gelopen ruzie
Voorburg Een ruzie om een meisje is op maandag 14 januari omstreeks 15.45 uur flink uit de hand gelopen. Vier Haagse jongens, in de leeftijd van 16 en 17 jaar, kwamen een 15-jarige Voorburger op school opzoeken. Over en weer was ruzie over een meisje, overigens zonder dat zij daar zelf van wist. Eén van de Hagenaars bleek in het bezit van een vuurwapen te zijn. Hij ging de school binnen op zoek naar de Voorburger. Nadat hij een leerkracht had bedreigd werd hij uit de school verwijderd en gingen de vier jongens er vandoor. Zij werden korte tijd later door politieagenten in de toiletruimte van een restaurant aangetroffen. Zij hadden getracht het gaspistool onder het toilet te verstoppen. De politie heeft het pistool in beslaggenomen. De jongens werden aangehouden en in het politiebureau in verzekering gesteld. Zij bleken ook nog in het bezit te zijn van een mes. De politie heeft proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Winkeldiefstallen
Leidschendam Een 77-jarige Hagenaar stak op maandag 14 januari omstreeks 17.45 uur vanuit een supermarkt in het winkelcentrum Leidsenhage een deodorantroller in de binnenzak van zijn jas en liep daarmee zonder te betalen de winkel uit. De man werd op heterdaad betrapt. Op het politiebureau vertelde de man dat hij het gestolen goed ter waarde van 3,49 euro als een trofee zag. De bejaarde Hagenaar kreeg een ernstige vermaning.
Zo makkelijk kwamen drie vrouwen er die dag omstreeks 21.45 uur niet mee weg. Zij namen vanuit dezelfde supermarkt meerdere goederen weg. De vrouwen, in de leeftijd van 20 en 21 jaar en afkomstig uit Den Haag en Leidschendam werden aangehouden en kregen aan het politiebureau een proces-verbaal. Zij werden enkele uren later in vrijheid gesteld.

Snelheidscontrole
Rijswijk - Bij een snelheidscontrole 14 januari tussen 17.30 uur en 23.00 uur op de Generaal Spoorlaan controleerde de politie meer dan 900 passanten. In totaal reden 107 automobilisten te hard. De hoogst gemeten snelheid was 82 km/u terwijl de maximum snelheid 50km/u is. De hardrijders krijgen een bekeuring thuis gestuurd.

Teveel op, aanrijding
Rijswijk Politieagenten troffen 14 januari om 14.30 uur op het Waldhoornplein een 82-jarige automobilist uit Rijswijk aan die even daarvoor op de Harpsingel een aanrijding had gehad met een andere automobilist. De andere bestuurder, een 61-jarige Rijswijker, was na de botsing weggelopen en toen hij terugkwam bij zijn auto beweerde hij niets van een aanrijding te weten. De agenten roken dat de man onder invloed was en namen hem mee naar het bureau. Daar blies de 61-jarige automobilist uit Rijswijk 330 ugl. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille. De Rijswijker ging met een tijdelijk rijverbod en een proces-verbaal naar huis.

Dure autoradio
Rijswijk Twee mannen van 22 en 24 jaar uit Den Haag dachten 14 januari om 16.50 uur makkelijk een autoradio mee te kunnen nemen uit een elektronicawinkel aan de Prins Willem Alexander Promenade. De ene haalde de beveiligingssticker eraf, de ander stopte de autoradio in zijn jas. Medewerkers van de beveiliging betrapten de twee toen ze de winkel verlieten. De ene winkeldief kreeg een dagvaarding, de andere een transactievoorstel van 350 euro.

Jongetje gewond bij oversteken
Wateringen Een jongetje (personalia onbekend) stak maandag 14 januari om 12.15 uur op de fiets de Dorpskade over. Hij keek echter niet goed uit, waardoor een 52-jarige automobilist uit Wateringen hem niet kon ontwijken en een botsing was het gevolg. De ambulance vervoerde de jongen met pijn aan zijn schouder en hoofd naar het ziekenhuis.

Bromfietser gewond
Kwintsheul Een 26-jarige bromfietser uit Den Haag liep maandag 14 januari om 16.15 uur een hersenschudding op bij een ongeval aan de Kerkstraat. Een 51-jarige bestuurder van een bestelbusje uit Kwintsheul reed tegen hem aan toen hij rechtsaf wilde slaan. De bromfietser moest naar het ziekenhuis. De Hagenaar bleek niet in het bezit van een rijbewijs of bromfietscertificaat. De politie maakte van het ongeval een proces-verbaal.

Auto te water
Monster Een 19-jarige man uit Monster raakte maandag 14 januari om 18.30 uur met zijn auto te water op de Madeweg. Hij kon zelf uit de auto komen en vertelde de agenten dat hij van de weg raakte, waardoor de auto slipte en in de sloot eindigde. De man raakte niet gewond. Hij moest een blaastest afleggen, die hij met goed gevolg beëindigde. Een takelwagen haalde de auto zonder de schade uit de sloot en de man reed met dezelfde auto verder.

Baldadige jeugd in de bus
Naaldwijk De politie kreeg maandag 14 januari om 12.35 uur de melding dat een buschauffeur zijn deuren gesloten hield in afwachting van de politie. Vier jongeren hadden in de bus vernielingen gepleegd. De agenten hoorden de verhalen aan, waaruit bleek dat de jongens (17 en 18 jaar uit Vlaardingen, Naaldwijk en Monster) een zitting hadden losgemaakt en hiermee gooiden. De jongens kregen een boete.

Vroegtijdige rijles
Wateringen Agenten hielden maandag 14 januari om 18.40 uur op de Middenweg een auto staande, omdat die niet de correcte verlichting voerde. Ze vroegen de bestuurder om zijn rijbewijs, maar die kon hij niet laten zien omdat de bestuurder pas 16 jaar is. De jongen uit Den Haag oefende samen met zijn stiefvader met autorijden. De jongen verklaarde zo snel mogelijk zijn rijbewijs te willen halen als hij 18 wordt en daarom aan zijn stiefvader had gevraagd of hij mocht rijden.

Peuter sluit zich op in badkamer
Delft De politie kreeg maandag 14 januari om 19.10 uur een melding dat een 3-jarige peuter zichzelf in de badkamer van een woning aan de Linnenweverstraat had opgesloten. De agenten hadden de deur snel weer geopend en de peuter heeft een traumabeer gekregen.

Mishandeling in fastfoodketen
Delft De politie hield maandag 14 januari om 17.15 uur in Paradijspoort een 16-jarig meisje uit Delft aan voor mishandeling van een 14-jarig plaatsgenootje. De verdachte liep samen met haar nicht en neefje in een fastfoodketen naar een tafeltje en duwde hierbij een stoel met daarop een tas van het 14-jarige slachtoffer opzij. Vervolgens ontstond er een woordenwisseling tussen de verdachte en het 14-jarige meisje. Hierbij sloeg de 16-jarige verdachte het slachtoffer een paar keer in haar gezicht. Een jongen sprong tussenbeide en hield de verdachte in bedwang. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau waar ze is verhoord. Ze moet voor de jeugdrechter verschijnen.

Dubbel pech
Delft Een 61-jarige automobilist uit Den Helder stond maandag 14 januari om 09.00 uur stil met pech op de afrit Kruithuisweg. Een 29-jarige automobilist uit Creil remde en kwam achter hem tot stilstand, net als een 27-jarige automobiliste uit Nieuw Vennep. Alleen een 54-jarige automobilist uit Sion kon niet tijdig tot stilstand komen, waardoor een kettingbotsing ontstond. Een ambulance vervoerde de man uit Sion en vrouw uit Nieuw Vennep met nekklachten naar de eerste hulp van het ziekenhuis. De politie maakte een proces-verbaal van de aanrijding.

Jongens betrapt met gestolen bromfiets
Zoetermeer Surveillerende agenten hielden maandag 14 januari om 11.30 uur op de Parkdreef twee jongens (14 en 15) uit Zoetermeer aan voor diefstal van een bromfiets. De politie zag hoe de 14-jarige jongen die op de bromfiets reed wat aan het stunten was. Toen de agenten hem naar zijn bromfietscertificaat vroegen, bleek dat hij niet in het bezit was van de papieren. En de bromfiets was ook gestolen. Volgens de 14-jarige jongen had zijn 15-jarige vriend, die vlakbij stond te kijken, de brommer zondag gestolen. Beide jongens zijn meegenomen naar het politiebureau en verhoord. De 15-jarige jongen bekende dat hij samen met een andere jongen de bromfiets had gestolen. De 14-jarige jongen is doorverwezen naar bureau Halt. De 15-jarige jongen kreeg een proces-verbaal.