Ingezonden persbericht


Minister Cramer ondersteunt energiebesparing buitenverlichting Rotterdam

Minister Jacqueline Cramer van VROM heeft zich op 9 januari persoonlijk laten informeren over de mogelijkheden van LED buitenverlichting in Rotterdam. Bij burgemeester Ivo Opstelten thuis.

In het kader van het Rotterdam Climate Initiative is in de Julianalaan in Kralingen LED buitenverlichting aangebracht, die leidt tot een energiebesparing van 30% tot 50% ten opzichte van de conventionele buitenverlichting. De minister toonde zich zeer enthousiast en heeft aangegeven Rotterdam actief te willen ondersteunen bij de uitrol van energiebesparende verlichting over de stad. Energiezuinige verlichting is een belangrijk speerpunt voor de minister in het kader van haar klimaatbeleid. Daartoe heeft zij een Taskforce Verlichting ingericht en ontwikkelt zij stimuleringsmaatregelen. Voor Rotterdam is energiebesparing bij verlichting essentieel om de doelstelling van het Rotterdam Climate Initiative te halen: halvering van de CO2 uitstoot in 2025 ten opzichte van 1990. Energiebesparing is echter niet het enige dat telt bij buitenverlichting; zichtbaarheid, veiligheid en kosten zijn evenzeer belangrijk. Daarop moet worden getoetst voordat tot brede toepassing wordt overgegaan.

Dagelijks bestuurder Jaqueline Cornelissen van deelgemeente Hoogvliet bood de minister aan om grootschalig proefgebied te willen zijn. Enkele wijken van Hoogvliet worden nu al uitgerust met buitenverlichting die tot 30% energiebesparing leidt. De LED verlichting in de Julianalaan is de eerste proef met LED verlichting van de bedrijven Lemnis Lighting en Imtech in de wereld. Inmiddels heeft Lemnis contacten met steden als Delhi, Being en Londen. Lemnis Lighting werd in 2005 opgericht door twee achterkleinzonen van Anton Philips.

Voor een impressie van het bezoek van Minister Cramer kunt de de website bezoeken: http://www.rotterdamclimateinitiative.nl/NL/Opstelten_ontvangt_minister_Cramer_thuis/?cid=30&nid=97&catid=1

Voor meer informatie over Lemnis Lighting: www.lemnislighting.com


---

Noot voor de redactie: (