AutoRai

Zes Jeep Grand Cherokee SRT8 teams bij ijskoude Arctic Challenge

(1/15/2008)
De Doetinchemse Chrysler, Dodge en Jeep dealer Tenback Autoâs doet met maar liefst zes Jeep SRT8 teams mee aan de Arctic Challenge Tour 2008. Deze loodzware rally van Lichtenvoorde naar de Noordkaap, en terug naar Hilversum, start op 20 januari. Gedurende Zes dagen en over zevenduizend kilometer zitten 22 teams opgesloten in hun auto onder extreme weersomstandigheden.

De Arctic Challenge Tour 2008 is een autosportevenement voor autoliefhebbers die van sneeuw en kou houden. Het is beslist geen rally. De rit komt niet aan op snelheid, maar op behendigheid, goed navigeren en anticiperen. Snelheid mag dan wel geen issue zijn, de afstanden van de etappes zijn soms dermate lang, dat de deelnemers dag en nacht moeten doorrijden. Vaak onder omstandigheden met veel sneeuw, zeer gladde wegen en temperaturen tot 40 graden onder nul!

Enthousiaste klanten
Vijf van de zes Jeeps Grand Cherokee SRT8 worden bemand door klanten van dealer Tenback; twee medewerkers van Chrysler Nederland B.V. rijden in de zesde SRT. Guido Tenback werd aangestoken door het enthousiasme van één van zijn klanten die aan een eerdere editie van de rit had deelgenomen. Toen hij de dealer vroeg een auto beschikbaar te stellen, regelde Tenback er meteen zes! De dealer rijdt zelf ook mee en ook Marco Tenback, broer van Guido, is van de partij. Ook neemt een klant deel met een Jeep Commander en volgt een cameraploeg de rit vanuit een Jeep Patriot. âHet is dus een echt Jeep-feestje,â aldus Tenback.

Dit is de ultieme straatracer van Jeep!
De Jeep Grand Cherokee SRT8 is de eerste Jeep die is ontworpen door de Street and Racing Technology-afdeling (SRT) van de Chrysler Group. De auto heeft een 6,1-liter HEMI V8 met 415 pk. Met deze krachtige motor sprint deze SUV in minder dan vijf seconden naar 100 km/h waarmee hij al zijn (Duitse) concurrenten de fraaie achterzijde laat zien. Voor de Arctic Challenge Tour lijkt het uitgebreide snelheidspotentieel weinig winst op te leveren. Het is geen snelheidswedstrijd, maar een trip die vooral als een uitdaging moet worden gezien. De deelnemers zijn verplicht zich te houden aan de maximum snelheid van het betreffende land. Wie dit niet doet, krijgt een gele kaart. Bij grove of herhaalde overschrijding van de maximum snelheid volgt diskwalificatie voor de betreffende etappe en voor het eindklassement. Tenback verwacht dat de snelheid de grootste challenge zal zijn voor de teams met hun SRT8. Uiteraard is de Tour wel competitief. Het competitie-element zit hem in het vinden van de kortste route en het afleggen van een etappe in de tijd die zoveel mogelijk overeenkomt met de tijd die is bepaald door de organisatie. Daarvoor zijn de autoâs uitgerust met drie verschillende navigatiesystemen.

Geen snelheidswedstrijd
De SRT8 is een bewuste keuze geweest van Tenback. De teams denken zich te onderscheiden door met deze snelle benzineversie aan de start te verschijnen in plaats van een obligate diesel die de meeste andere teams gebruiken. Bovendien heeft de krachtigste Jeep ooit het voordeel van een speciaal lichtgewicht vierwielaandrijvingsysteem, dat hem net als elke andere Jeep bij uitstek geschikt maakt voor het rijden op besneeuwde of ijzige wegen. Het systeem heeft een variabele vermogensverdeling. Standaard gaat 5-10% van de (trek)kracht naar de voorwielen, maar als de omstandigheden erom vragen, gaat extra vermogen naar de voorwielen.

De deelnemende Jeeps SRT8 zijn standaard autoâs en niet speciaal geprepareerd voor de Arctic Challenge Tour 2008. Wel nemen de teams een aantal extra 20 inch lichtmetalen velgen met sneeuwbanden mee, wat antivries en vele liters ruitensproeiervloeistof. De Arctic Challenge Tour 2008 start 20 januari op het terrein van Roemaat Transport in Lichtenvoorde. De finish volgt zes dagen later op het terrein van Vesting Finance in Hilversum. Uiteraard zijn uitzwaaiers en binnenhalers van harte welkom.