Gemeente Aalburg


Procedure benoeming nieuwe burgemeester

In verband met de benoeming van Frans Buijserd tot burgemeester van de gemeente Nieuwkoop, moet de gemeente Aalburg op zoek naar een nieuwe burgemeester.

Alvorens Aalburg de nieuwe burgervader kan begroeten moet er nog een hele lange weg worden afgelegd. De procedure wordt hieronder toegelicht.

Zolang de Koningin nog geen nieuwe burgemeester voor Aalburg heeft benoemd, zal de heer dr. Eric Janse de Jonge als waarnemend burgemeester in Aalburg optreden.

De gemeenteraad heeft een heel belangrijke inbreng voor wat betreft de benoeming van een nieuwe burgemeester. In de raadsvergadering van 18 december heeft de gemeenteraad al de volgende besluiten genomen:


1. Vaststelling profielschets.

In dit document geeft de gemeenteraad aan welke eisen van bekwaamheden en

geschiktheid de nieuwe burgemeester moet voldoen


2. Instelling vertrouwenscommissie.

De vertrouwenscommissie heeft tot taak de geselecteerde kandidaten te beoordelen.

De vertrouwenscommissie in Aalburg bestaat uit de 8 fractievoorzitters, ondersteund door

de griffier en de gemeentesecretaris.

Het raadslid de heer A. Burghout is aangewezen als voorzitter van deze commissie.


3. Referendum.

De gemeenteraad zal geen zogenaamd raadplegend referendum houden

onder de inwoners ten behoeve van de aanbeveling van een burgemeesterskandidaat.

Nu kan gestart worden met de verdere procedure.

De Commissaris van de Koningin, mw. J.R.H. Maij-Weggen heeft bij een burgemeestersbenoeming ook een belangrijke taak. Op donderdagavond 17 januari a.s. komt zij dan ook naar de raadsvergadering in Aalburg, waarin zij de profielschets in ontvangst zal nemen.

Daarna zal in de periode van 21 januari tot 18 februari de sollicitatietermijn worden opengesteld. Belangstellenden moeten hun sollicitatiebrief naar de Commissaris van de Koningin sturen. Zij maakt vervolgens een eerste selectie uit de sollicitanten. In overleg met de vertrouwenscommissie worden de kandidaten geselecteerd voor een gesprek.

De verwachting is dat eind april-begin mei de vertrouwenscommissie de geselecteerde kandidaten zal ontvangen en daar dan gesprekken mee gaan voeren. Dit gebeurt in een vertrouwelijke omgeving. De leden van de vertrouwenscommissie mogen gedurende de procedure geen enkele mededeling over de sollicitanten doen.

Als alles dan volgens plan verloopt doet de vertrouwenscommissie dan eind mei uiteindelijk een aanbeveling van twee personen aan de gemeenteraad. De raad beslist dan wie van deze twee personen voor benoeming voorgedragen kan worden. Dan wordt ook pas de naam van de nummer 1 openbaar gemaakt.

De voordracht gaat dan naar de Minister van Binnenlandse Zaken, die dan, als alles goed is, na een gesprek met de kandidaat de benoeming voordraagt aan de Koningin.

De verwachting is dat dan eind juni-begin juli de benoeming van de nieuwe burgemeester van Aalburg een feit zal zijn.

Zo rondom de vakantie kan Aalburg dus hopelijk de nieuwe burgemeester officieel begroeten.